АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СРЕДНОВЕКОВНИЯТ СЪБОР „ПОМНИ СЛАВАТА“ В СЛИВЕН СЕ ЗАВРЪЩА НА 6 ОКТОМВРИ

Tuida
03.10.2023 / 13:38

„Помни славата“! Под това име Община Сливен за седма поредна година организира събора, посветен на античното и средновековно минало в региона. Провеждането му се превърна в традиция, която се посвещава на празника на Сливен – Димитровден.

Тази година форумът ще се проведе от 6 до 8 октомври в Късноантична и средновековна крепост „Туида“. Началото официално ще бъде дадено пред сградата на Община Сливен на 6 октомври, петък от 17 ч. То ще бъде съпроводено от шествие на участниците по централната улица на града. Средновековните дни продължават на 7 и 8 октомври, вече зад крепостните зидове на „Туида“. Те ще предложат на посетителите куп изненади от славните дни на миналото, исторически войнски турнир, а също и състезание по традиционна стрелба с лък. В средновековното укрепление ще могат да се видят походни жилища, полеви кухни, занаяти, игри и много други възстановки.

Вечерната програма на сцената в „Туида“ ще започне в 19.30 ч. с историческия спектакъл „Заветът на Кубрат“. Тя ще продължи с вдъхновяващи изпълнения на Националния фолклорен ансамбъл „Българе“. Вечерта ще завърши с огнено представление.

Община Сливен кани жителите и гости на един от най–зрелищните средновековни форуми, който обединява няколко епохи, различни култури и много хора от страната и Европа.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев