АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОТЕСТЪТ НА ЕНЕРГЕТИЦИ И МИНЬОРИ ПРОДЪЛЖАВА, ОСТАВАТ БЛОКАДИТЕ НА АМ „СТРУМА“ И АМ „ТРАКИЯ“

Протестът на енергетици и миньори продължава
03.10.2023 / 10:16

Блокадата на АМ "Струма" при Дупница, започнала в понеделник, ще продължи и днес до решаване на проблемите с Регионалния справедлив преход и изпълнението на 6-те точки, изпратени до парламентарните групи в НС, обявиха организаторите.

Остава блокадата и на АМ "Тракия". Представители на протестиращите тръгнаха за срещата в София.

По минимум 100 протестиращи ще са на аутобана при пътен възел "Бинека", като движенето е спряно в двете посоки. Полиция и жандармерия охранява блокирания участък и подходите към него.

Направен е график за редуване на протестиращите на по 8 часа - тези, които не са в дежурство и на смяна, са на АМ "Струма".

В понеделник първата покана за среща с премиера Денков в Мините бе отказана от протестиращите, а по-късно премиерът промени форматът и мястото на разговорите - в тях вече са поканени и потвърдили, че ще присъстват парламентарните групи на ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ.

Миньори от Бобов дол затвориха магистрала „Струма“, блокади има и на АМ „Тракия“ и Хаинбоаз

Снощи от ТЕЦ-а докараха и агрегат, за да се осигури ток за през нощта. Осигурява се и храна, сандвичи, и вода, за групата на протеста. Енергетиците и миньорите са решени да водят битката до край, докато не получат гаранции, че несправедливият и несъстоятелен според тях План за справедлив преход не бъде променен, не получат гаранции за работата и поминъка си. Йоанис Панайотис, вицепрезидент на КТ "Подкрепа", дойде при протестиращите и заяви:

"Това е борба, която ще се отрази върху всеки един български гражданин. Борбата на тези хора е борба на всички нас".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев