АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕК Е ПОЛУЧИЛА ПВУ НА БЪЛГАРИЯ НА 30 СЕПТЕМВРИ

Стефан де Керсмакер
02.10.2023 / 14:44

Европейската комисия (ЕК) е получила ревизирания План за възстановяване и устойчивост на България на 30 септември, потвърди нейният говорител Стефан де Керсмакер. Той уточни, че Комисията има два месеца, за да направи бележките по него, ако има такива и още два, за да даде оценката си по него.

От Комисията отбелязват, че страната ни настоява да се вземе предвид преразглеждането на максималния размер на безвъзмездните средства по механизма за възстановяване и устойчивост от 6.27 млрд. евро на 5.69 млрд. евро. То е част от актуализацията от юни миналата година и се базира на сравнително по-добрите икономически резултати на България през 2020 и 2021 година в сравнение с първоначално предвидените.

Изменението засяга 17 инвестиции, включени в първоначалния план. Средствата за някои от тези инвестиции са намалени, като например тези, свързани с енергийната ефективност на обществените сгради, националната инфраструктура за съхранение на електроенергия от възобновяеми източници и модернизацията на болничните съоръжения. Три инвестиции са премахнати - в подкрепа на цифровата трансформация на "Български пощи", изграждането на интермодален транспортен терминал в Русе и цифровизацията на управлението, контрола и ефективното използване на водите.

Запитан от "Хоризонт" каква сума от европейските фондове би загубила България, ако отложи затварянето на въглищните си централи, де Керсмакер не даде конкретен отговор и заяви:

"Ще видим до каква степен плановете съдържат всички тези елементи, които трябва да присъстват в тях, целите, начините, по които те ще се опитат да подкрепят различните региони, които са изправени пред преход към по-зелена икономика. Този анализ се прави сега и на тази основа ще се вземе решение за приемането на програмите по фонда за справедлив преход".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев