АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МАРИНА МИТОВА: ТОПКАТА Е ВЪВ ВЛАСТТА - ИСКАМЕ АНГАЖИМЕНТ, НЕ САМО ПРИКАЗКИ

На националния протест на миньори и енергетици от целия въгледобивен сектор у нас, подкрепен от КНСБ и КТ Подкрепа - 19 септември 2023 г.
02.10.2023 / 10:19

Топката е във властта – искаме да видим ангажимент, не само приказки. Това заяви пред БНР Марина Митова – председател на независимата синдикална федерация на енергетиците в България. Според нея протестите ще продължат, докато не се изгради наново доверието:

"Докато хората не бъдат разбрани за какво говорят и за какво протестират. Докато се лансират такива искания и предложения с 36 заплати – няма как да стане. /…/ Хората на място трябва да повярват, да видят усилия. Тогава може да се постигне договореност. Тези хора на място действително трябва да видят реакция, адекватна, не празни приказки, за да има крачка напред и от двете страни".

По думите й липсата на доверие не е натрупана в последния месец, а в последните години:

"Синдикатите от 2 години не сме спирали да представяме нашите искания и да казваме, че това е приоритет и трябва да е приоритет за държавата. Не бяхме чути не в последния месец, а 2 години. Тези хора няма как да повярват за 2 дни на пожелателни текстове, че нещо реално ще се случи в техния регион. Тук не говорим само за работни места в трите региона, говорим за оцеляването на 3 региона. Рискуваме да станат пустини".

В предаването "Преди всички" Митова подчерта, че хората се дразнят от това, че липсва конкретика:

"Чуват, че ще има инвестиции. Чуват, че ще има работни места, но там е пожелателно".

За предложените 36 работни заплати Митова смята, че това е несериозно да се коментира на този етап. Хората искат да останат да работят, а регионът да процъфтява, категорична бе тя.

"Трябва да се намери баланс. Държавата преди всичко трябва да преследва собствените си цели – икономически, социални, всичко в пакет. Липсата на енергийна стратегия е основният проблем на нашата държава. Не можем да се движим хаотично. Всяко решение в енергетиката – ако бъде взето днес, то ще има отражение след 10 години. А ние се движим на сляпо години наред. Всяка следваща власт има свое собствено виждане, взима хаотични решения. Никоя друга държава няма такова безхаберие", коментира още Марина Митова.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев