АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НОСИТЕЛЯТ НА НАГРАДАТА „МИЛОСЪРДИЕ“ ЗА 2023 ГОДИНА Е ОТЕЦ ЙОАН ПЕТРОВ

Тазгодишният носител на наградата „Милосърдие“ на Община Сливен е отец Йоан Петров.
27.09.2023 / 17:12

Тазгодишният носител на наградата „Милосърдие“ на Община Сливен е отец Йоан Петров. Той бе избран на заседание на комисията за избор на носител на приза. Предложението за удостояването му с наградата е внесено от група общински съветници.

Отец Йоан (светско име - Цветомир Петров) е роден през 1978 г. в гр. Полски Тръмбеш, обл. Велико Търново. Завършил е ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, специалност „Богословие“. Повече от 20 години живее и работи в Сливен.

В края на 2005 г. е ръкоположен за дякон от Негово Високопреосвещенство сливенския митрополит Йоаникий, по-късно става свещеник.

Още в началото на своето служение осъзнава, че грижата за душите на хората не може да се изчерпва само и единствено с извършването на ежедневното богослужение в сградата на храма. Разбира, че трябва да излезе навън, за да бъде до всекиго, който има нужда от духовна помощ. Това продължава да прави всеки ден и по всяко време.

В хода на работата си осъзнава, че най-важната дейност на един свещеник се състои в духовното просвещение както на възрастните хора, така и на децата. Поради тази причина заедно със свои колеги-богослови от енорията непрестанно организира образователни духовни беседи.

През годините работи упорито по събиране на средства и уреждане на основните ремонти, изографисване и други дейности, свързани с безпрепятственото функциониране последователно на храм „Св. Троица“ – с. Крушаре, храм „Св. Цар Борис Михаил“, катедрален храм „Св. Димитър“ и понастоящем - храм „Св. Петка“ в Сливен.

Като свещеник и човек отец Йоан откликва не само на духовните потребности на хората, но и на техните социални проблеми. Извършва безплатно всички църковни тайнства и обреди на хора, които нямат финансова възможност да заплатят утвърдените църковни такси.

Наградата ще му бъде връчена на тържествен концерт в рамките на програмата за отбелязване на Димитровден – празник на град Сливен.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев