АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕИЗДАДЕНАТА ОТ ОБЩИНА СЛИВЕН КНИГА „ТЪТЕНИ“ НА ЦОНЧО РОДЕВ БЕШЕ ПРЕДСТАВЕНА В НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

Преиздадената от Община Сливен книга „Тънени“ на Цончо Родев беше представена в Националната библиотека
19.09.2023 / 16:45

Новото издание на книгата „Тътени“ на Цончо Родев беше представено в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ в София. Събитието стана възможно след като Община Сливен започна инициатива за преиздаване на трилогията, която включва книгите „Тътени“, „Бурята“ и „И стана ден“. На представянето присъстваха кметът на община Сливен Стефан Радев, Пепа Чиликова и Стоян Марков, представители на Министерството на културата, на Министерството на образованието, директори на културни институти, Ева Жечева – председател на Сдружение „Сливенска културно-просветна дружба „Д-р Иван Селимински“, сливналии, които живеят в София. За личността и творчеството на Цончо Родев говори Соня Келеведжиева – автор на книгата “Цончо Родев- един живот за България“. Актьорът Ивайло Гандев прочете откъс от "Тътени".

Директорът на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова заяви при откриването, че книгите на Цончо Родев са много популярни на книжния пазар, където новото издание на „Тътени“ вече се предлага.

„Идеята за преиздаването на трилогията е прекрасна. Изключително попадение по отношение на избора, защото това е сливенската трилогия, която всеки, който е свързан с този град, трябва да притежава. Цончо Родев е прекрасен пример, към който трябва да се връщаме, когато говорим с по-младите хора, за неговия блестящ, прецизен изказ и прекрасна лексика. Обмислял е всеки детайл от своята трилогия, за да бъде тя максимално достъпна за разбиране, възприемане и потапяне в средата на времето“. Доцент Александрова увери, че библиотеката ще продължи да подкрепя преиздаването на трилогията.

Кметът Стефан Радев благодари за безвъзмездно предоставените авторски права на „Тътени“ от страна на библиотеката. Той подчерта, че идеята за преиздаването е възникнала отдавна, защото книгата е много важна за Сливен и за младите хора.

„Трилогията е издавана преди повече от 40 години. Смятахме, че е важно да съживим интереса към нея. Тя е като своеобразен паметник на това какво е бил Сливен през 19 век и можем много да научим от нея. Събитията и хората са като калейдоскоп на живота в нашия Сливен, описан като космополитен град по това време. Специално в този том – „Тътени“, се разказва за едно от най-трагичните събития – времето, в което Сливен е освободен за първи път при войната през 1829 – 1830 година от войските на Дибич Забалкански. После, когато те се оттеглят към Русия, две трети от християнското население на Сливен се изселва, заедно с отиващите си войски. Голяма част от днешна Бесарабия, пределите на Украйна, Молдова, са всъщност изселници от нашия край и с населени места, които носят имената на наши села. Изкушаващо е да си представим какъв би бил Сливен, ако не е имало такова голямо изселване на такава значителна маса от хора. Може би бил един от най-големите градове в България. Впечатлява ме хуманизмът на автора. Това е един дълбоко хуманен роман, въпреки че много реалистично са описани и предадени извършени зверства. Мисля, че ще бъде богатство за всеки българин да прочете „Тътени“, каза кметът.

Соня Келеведжиева заяви, че е особено висока чест за нея да представя автора и неговото творчество. „Това е писателят, при когото понятия като „история“, „памет“, „герои на България“, „саможертва“, „любов към Отечеството“, са ключови в произведенията му. Той би бил поласкан, че преиздаваме неговите книги, реализирани преди време с помощта на Георги Данчев, Георги Йорданов и Васил Дечев. Прави чест на Община Сливен, че не само не забрави твореца Цончо Родев, но и го припозна като свой син и го отличи с най-високите си награди. Прави чест на Община Сливен, че реши да преиздаде трилогията и очакваме следващите части, благодарение на кмета Стефан Радев, на Община Сливен, на Фонд „Култура“. Истински сме благодарни, че даваме живот на книгите на Цончо Родев и го обезсмъртяваме. Нашият град и всички ние се гордеем, че той се е влюбил в Сливен. Цончо Родев може да бъде наречен учител по патриотизъм заради книгите му. Щастлива съм, че го познавах и бях част от неговия свят“, каза Соня Келеведжиева.

Авторът изследва историята на Сливен в продължение на 18 години – трите тома излизат в периода от 1980 до 1998 г.

Цончо Родев е роден в град Провадия през 1926 г. Той е почетен гражданин на градовете Сливен и Провадия. Носител е на наградите на община Сливен "Добри Чинтулов" и "Д-р Иван Селимински". Писателят е завещал правата над творбите си на съпругата си Йоланта Родева. След неговата кончина тя ги е предоставила на Националната библиотека, а архивите - на Народно читалище "Зора"-Сливен.

За да бъде достъпна книгата „Тътени“ до повече хора, издаването й бе финансирано от Общински фонд „Култура“ и се продава на символична цена по книжарниците. Второто представяне ще се състои в Сливен на 21 септември от 18 ч. в зала „Сливен“, където ще бъде представена изложба с диапозитиви със снимки на всички места в Сливен, които той е посетил и описал с книгите си.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев