АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЛИВЕН Е СРЕД ОБЩИНИТЕ В НАЙ-ДОБРО ФИНАНСОВО СЪСТОЯНИЕ, ОТЧЕТЕ КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ

Стефан Радев
18.09.2023 / 15:50

Община Сливен попада в първата група общини с най-добро финансово здраве. Това заяви днес пред журналисти кметът Стефан Радев. Градоначалникът представи важните акценти в дейността на екипа му през изминалите четири години.

„Финансовото състояние на Общината в момента е може би най-драстичната промяна в позицията й от 2015 г. насам. От най - задлъжнялата сред всички български общини, днес тя е сред първите с най-здрави финанси“, отчете кметът. По думите му това може да се види и от тримесечните разчети на всичките 265 общини в страната, които са публикувани в сайта на Министерството на финансите. „Това е важно за мандата, който приключваме, но е много важно и за бъдещия период, като основа и като потенциал за надграждане на това, което постигнахме през последните години“, посочи още Радев.

Градоначалникът определи мандат 2019-2023 г. като труден, с много външно привнесени предизвикателства – COVID-пандемията през първите две години от периода, последвана от различни по характер кризи – геополитически, вътрешнополитически, енергийна криза, рязкото повишаване на инфлацията. Към тях кметът прибави и късното приемане на държавния бюджет, респективно и на общинския през последните две години. „Радвам се, че през предходния мандат поставихме здрава основа на финансите, което ни позволи да преминем през трудностите на настоящия мандат, без това да се отрази на дейностите, които изпълняваме и системите, които поддържаме работещи. Освен това успяхме да реализираме множество проекти за Сливен и жителите на общината“, отчете Радев. Като един от най-важните той определи проекта за Индустриалния парк. Едно изцяло ново и дълго подготвяно начинание за Сливен, според него, с амбицията да промени икономическата среда, възможностите за бизнеса и намиране на добре платена работа. „Да се върне и да се събуди предприемаческият дух на Сливен, който в миналото го е превърнал в проспериращ град“, отбеляза кметът.

Сред важните и реализирани за градската среда подобрения Стефан Радев открои проектите в трите големи квартала „Българка“, „Сини камъни“ и „Дружба“, придружени с благоустрояване на междублокови пространства там. Според него, тези проекти ще се използват като модел за развитие. В тази връзка той анонсира, че в момента Общината подготвя четири такива проекта за същите квартали, но в нови зони. В това число попада и участъкът по протежението на бул. „Тракия“ в кв. „Клуцохор“. Градоначалникът припомни и проекта за реконструкция на част от бул. „Хаджи Димитър“. Неговото изпълнение получи национално отразяване заради множеството иновативни елементи, особено свързаните с успокояване на движението. Към същата група от проекти кметът причисли и новите вече три кръгови движения, които също намаляват рисковете. Той е на мнение, че казусът с безопасността на движение и отношението към него трябва да се измерва с реални мерки, с изграждане на подходяща инфраструктура, която да съдейства за намаляване на скоростта. В същата група са и двата проекта за укрепване на свлачища, които Общината успя да реализира. Единият бе в района на „Качулка“, другият – в село Сотиря. „Това са едни от най-трудните проекти, които бяха оценени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Предстои да сключим договор с министерството за укрепването на още две свлачища - на участък от пътя Новачево-Градско, а другото – отново в Сотиря“, информира кметът. По думите му това е своеобразна оценка от страна на регионалното министерство за капацитета на Общината да организира, планира, проектира и изпълнява такива сложни инженерни проекти.

През последните четири години Общината инвестира в образователната инфраструктура, като успя да обнови изцяло пет детски градини – „Мак“, „Вержин и Хаик Папазян“, „Детство“, „Зорница“ и „Звездица“. Планира се обновяване и на още една голяма детска градина в Сливен – „Елица“ в кв. „Сини камъни“. Предстои изграждане на нова за малките жители на Сотиря. Кметът припомни и за наскоро завършилото разширяване на училището в Тополчане. Там Общината е закупила терен, на който се предвижда построяването на детска градина. В момента се работи по проекти за реконструкция на детски заведени и в други населени места.

„Когато казваме, че образованието е приоритет и е важно, всъщност това трябва да се изразява в реални действия и инвестиции в инфраструктурата. Мисля, показваме, че го правим. Образованието, като базова дейност, е свързано с демографските процеси в страната и с така важния въпрос за доходите на хората. Без промяна, подобряване на средата и на отношението към образованието в дългосрочен план не можем да очакваме качествено ново равнище на доходите на хората“, бе категоричен Радев.

Сред важните за общината проекти кметът посочи още разширението на новия гробищен парк, инвестициите в електротранспорта, реконструкцията на токоизправителните станции на тролейбусната мрежа, закупуването на 6 нови електробуса. Общината е сред тези с най-развити и разнообразни социални услуги, които през мандата бяха надградени и увеличени с разкриването на нови социални центрове.

Стефан Радев изрази задоволство и от оживлението и развитието на културния живот в Сливен. „Получаваме високи оценки от наши партньори и гости на града ни за културните събития, които провеждаме“, подчерта кметът. Той припомни, че вече се работи по проекта за реновация и консервация на емблематичните къщи-музеи в Сливен, по които десетки години не са извършвани подобрения.

Кметът използва случая да благодари на журналистите за добрата комуникация и обратната връзка през последните години.

Повече информация и акценти от отчета на кмета Стефан Радев и екипа му за мандат 2019-2023 г. могат да бъде намерени в прикачения по-долу файл:

Пресслужба на община Сливен

Прикачени файлове към новината

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев