АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕНКОВ: ПРОБЛЕМЪТ, КОЙТО СА ПОСТАВИЛИ ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ, ВСЪЩНОСТ Е РЕШЕН

Денков
18.09.2023 / 11:22

В момента основните организатори на протеста са зърнопроизводителите и проблемът, който те са поставили, а именно с вноса от Украйна, е решен, това заяви премиерът акад. Николай Денков пред журналисти във ВМА, където той се срещне с ръководството на лечебното заведение и разгледа химико-токсикологичната лаборатория във ВМА.

„То е в споразумението между Европейската комисия и Украйна. Разговарях с премиера на Украйна, тъй като неговата държава избра да наложи ограничения, за да не се пренасити пазарът. От нас се очаква да определим от кои стоки какви количества да приемем. Поканихме организациите за разговор, за да търсим решение. Вместо да се отзоват, те заплашиха с блокади. Ние оставаме с протегната ръка и ще подновим диалога във всеки един момент“, обяви Денков.

По думите му решението дали ще отпадне, или не, вноса на зърно от Украйна в България, не може да се взима само от производителите.

„Това е решение, което трябва да отчита общата икономическа и политическа ситуация и се взима от МС и НС. През цялото време имаше диалог и разговори с производителите. Има разнобой между зърнопроизводителите, животновъдите и производителите на плодове и зеленчуци, защото интересите им са разнопосочни. На срещата с животновъдите огромното болшинство от организациите, които участваха казаха, че са "за" отпадане на забраната, защото цената на фуража би паднала или поне не би се вдигнала повече, ако имаме внос на слънчоглед от Украйна", обясни Денков.

Според него протестът изглежда е с искания, които не могат да бъдат решени в пожеланите срокове, защото част от тях са свързани с ЕК.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев