АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НС ЩЕ ОБСЪДИ НА ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ НОВИ ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

Народно събрание
18.09.2023 / 09:03

Нови промени в Закона за съдебната власт ще обсъждат народните представители на извънредно заседание.

Вносители на проектозакона са трима депутати от ПП-ДБ – Кирил Петков, Надежда Йорданова и Божидар Божанов. В него изрично е записано, че разпоредбите за разследване на главния прокурор важат и за неговите заместници. Повод за внасяне на измененията е отказът на ВСС от 19 юли т. г. да назначи съдия Даниела Талева като прокурор, разследващ престъпления, извършени от заместник на обвинител номер едно. Кадровиците обясниха решението си с пропуски в закона.

Вносителите предлагат още да бъде създадена единна система за случайно разпределение на дела, която да замени сега съществуващите три паралелни системи в общите и административните съдилища. Новата система ще бъде използвана и в делата срещу главния прокурор и неговите заместници.

Преди това депутатите ще обсъдят на първо четене и два проекта за промени в Закона за авторските права. Предложените от депутата Божидар Божанов промени предвиждат автори на научни текстове по публично финансирани изследвания да могат да ги публикуват в публични, некомерсиални хранилища преди или след публикация в научни журнали, без издателите да могат да налагат ограничения. Това ще важи само за публично финансирани научни изследвания, независимо дали финансирането е частично или изцяло.

Проектът на МС въвежда изискванията на европейска директива за правила при упражняване на авторско право за препредаване на телевизионни и радиопрограми в държавите от ЕС и за онлайн излъчванията им. Въвежда се принципът на "държава на произход" в случаите на предоставяне на онлайн услуги. Този принцип се прилага към всички радиопрограми и към определени видове телевизионни програми – например новини и собствени продукции. Урежда се и дължимото възнаграждение.

В програмата на народните представители е включено още ратифициране на споразумение за защита на инвестициите на ЕС и неговите държави членки, от една страна и Социалистическа република Виетнам, от друга, първо гласуване на промени Закона за биологичното разнообразие и Закона за енергетиката, както и окончателно приемане на промени във Валутния закон.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев