АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕК ОКОНЧАТЕЛНО ПРЕКРАТИ МОНИТОРИНГА НА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ

Европейската комисия
15.09.2023 / 13:21

Европейската комисия обяви, че окончателно приключва механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния.

"Бих искала да поздравя България и Румъния за значителния напредък, постигнат от присъединяването им към ЕС досега. Върховенството на закона е една от нашите основни общи ценности като съюз и двете държави членки постигнаха резултати по важни реформи през последните години. Днес ние отчитаме тези усилия, като прекратяваме механизма. Работата вече може да продължи в рамките на годишния цикъл за оценка на върховенството на закона, както за всички останали страни- членки", е заявила председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен.

През юни Комисията даде ясно да се разбере, че смята да приключи окончателно този механизъм през септември. През юли същото потвърди и еврокомисарят по ценностите и прозрачността Вера Йоурова при огласяването на докладите за върховенството на закона, като заяви, че Съветът на ЕС трябва да се произнесе по въпроса до 25 август. Механизмът бе наложен, тъй като в момента на присъединяването си към ЕС през 2007 т. България и Румъния все още не бяха постигнали достатъчно напредък в областта на съдебните реформи и корупцията. Отделно България имаше проблеми с организираната престъпност.

Мониторингът е една от спънките по пътя на България към Шенген, макар технически двете неща да не са свързани помежду си. За влизането ни в пространството за свободно движение са 25 от общо 27 страни-членки на ЕС. Против са единствено Нидерландия и Австрия.

Нидерландия, която е против България, но не и против Румъния, поиска специален доклад по механизма за страната ни.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев