АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НИДЕРЛАНДИЯ ОЧАКВА НАПРЕДЪК В ПРИЛАГАНЕТО НА ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ЗАКОНА У НАС

Марк Рюте
14.09.2023 / 14:30

Нидерландското правителство следи внимателно напредъка в прилагането на върховенството на правото в България и е склонно да внесе отново в парламента на страната си въпроса за приемането на България в Шенген, когато страната ни покаже още повече резултати по тази тема. Това стана ясно от телефонен разговор между премиера Николай Денков и неговия нидерландски колега Марк Рюте, съобщи българската правителствена пресслужба.

Рюте похвалил България за вече направените стъпки в правилната посока, особено по отношение на правомощията на главния прокурор.

В същото време в доклад, представен днес пред народните представители в Хага, нидерландският кабинет обръща внимание на две препоръки от доклада на Европейската комисия за върховенство на правото в нашата страна от 5 юли т.г., а именно за структурата и състава на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на Инспектората към него, както и за превенцията и противодействието на корупцията.

Денков уверил Марк Рюте, че през следващата седмица се очаква българският парламент да приеме промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, с които ще се реформира Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. До средата на октомври т.г. е планирано да бъдат гласувани на първо четене предложените промени в Конституцията, които се отнасят до ВСС. След това България ще информира ЕК и всички държави членки за постигнатия напредък в изпълнението на препоръките в доклада от 5 юли т.г.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев