АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КИМ ЧЕН УН УВЕРИ ПУТИН: ВИНАГИ ЩЕ СЪМ С РУСИЯ НА ФРОНТОВАТА ЛИНИЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА

Президентътна РФ Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен-Ун
13.09.2023 / 14:26

Ким Чен Ун увери Владимир Путин, че Северна Корея винаги ще е до Русия "на фронтовата линия на антиимпериализма и независимостта“ в началото на разговорите между лидерите в сряда на територията на руския космодрум "Восточний“, където домакинът заяви пред репортери, че двамата "имат много за обсъждане“, предава CNN.

"Много се радвам да ви видя и добре дошли отново в Русия. Този път, както се разбрахме, на космодрума Восточний“, заяви Путин, докато седеше до Ким. "Разбира се, трябва да говорим по въпросите на икономическото сътрудничество, хуманитарните въпроси и ситуацията в региона. Имаме много въпроси [за обсъждане]“.

Ким благодари на Путин за поканата му в страната и отбеляза, че Москва и Пхенян имат "много въпроси", по които могат да си сътрудничат.

Севернокорейският лидер отбеляза, че е чест срещата да се проведе "на това специално място, площадка за изстрелване в космоса, която е като сърцето на космическата сила, какъвто статут има вашата страна, и предоставя тази възможност за да имаме по-задълбочено разбиране за космическата сила днес и утре“.

Ким също похвали Русия за това, че се е "изправила срещу хегемонистичните сили“, за да защити своя суверенитет и сигурност, завоалирано споменаване на САЩ и Запада, и отбеляза, че е изразил "пълната и безусловна подкрепа за всичко, което Русия прави в отговор."

"И че на фронтовата линия на антиимпериализма и независимостта, аз винаги ще стоя до Русия, използвам тази възможност, за да го изясня“, отсече севернокорейският лидер.

Двамата лидери разговаряха на четири очи. Преди това те участваха в разговори между делегациите на двете страни, в които участваха и редица министри.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков вече заяви, че след срещата на двамата лидери не се предвижда приемане на никакви документи, в това число и на никаква съвместна декларация.

Преди началото на срещата на четири очи севернокорейският лидер заяви, че неговата страна оказва пълна и безусловна подкрепа за "свещената война", която Русия води за защита на интересите в областта на сигурността, визирайки очевидно войната в Украйна.

„В момента първият приоритет на страната ни са отношенията с Руската федерация“, каза той. Ким Чен Ун също изрази увереност, че преговорите му с Путин ще помогнат за „повдигане на отношенията на ново ниво“. Лидерът на КНДР сподели и впечатленията си от посещението си в Русия.

„От първия момент, в който навлязохме на руска територия, успяхме да усетим искреността на руските приятели“, отбеляза Ким Чен Ун.

КНДР вярва, че Русия се е надигнала на свещена борба за своя суверенитет и сигурност и подкрепя всички решения на руския президент Владимир Путин. Това заяви севернокорейският лидер Ким Чен-ун по време на преговорите с руския президент.

„Русия сега се издигна в свещена борба за защита на своя държавен суверенитет и своята сигурност в борбата срещу хегемонистичните сили, които се противопоставят на Русия“, каза Ким Чен Ун, отбелязвайки, че посещението му в Русия идва в „особено време“.

„Надяваме се, че винаги ще бъдем заедно в борбата срещу империализма и за изграждането на суверенна държава“, заяви Ким Чен Ун.

Лидерът на КНДР също изрази увереност, че двете страни имат много области за развитие на отношенията, включително "политика, икономика и култура". Според него преговорите с руския президент Владимир Путин ще помогнат за издигането на отношенията между страните „на ново ниво“.

Лидерът на КНДР дойде в Русия по покана на руския президент. Посещението му е със статут на официално - това е една от най-високите категории в протоколната практика.

Срещата се провежда в заседателната зала на първия етаж на инженерния корпус на техническия комплекс на космическия ракетен комплекс "Союз-2". В преговорите участват членове на делегациите на двете страни. Последният път, когато севернокорейският лидер дойде във Владивосток, за да се срещне с Путин през 2019 г., разширените им преговори продължиха около три часа и половина.

Както по-рано прогнозира прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков, лидерите ще обсъдят предимно въпроси, свързани с двустранните отношения, двустранното сътрудничество, търговско-икономическите връзки и културния обмен. Според представителя на Кремъл се очаква и богат обмен на мнения за ситуацията в региона и по международните въпроси като цяло.

Протоколната практика по правило предвижда преговорите на най-високо ниво да се провеждат както в тесен състав - на четири очи, така и в разширен състав - с участието на членове на делегациите на двете страни.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев