АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПОЛША ЩЕ УДЪЛЖИ ЕМБАРГОТО ВЪРХУ ЗЪРНОТО ОТ УКРАЙНА, ДОРИ АКО ЕК РЕШИ ДА ОТМЕНИ ЗАБРАНАТА ЗА ВНОС

Роберт Телус
12.09.2023 / 20:41

Полските власти одобриха резолюция, с която се забранява вносът на зърно от Украйна в страната и след 15 септември, когато изтича ембаргота, наложено от Европейската комисия. Решението беше взето на правителствено заседание, съобщи министърът на земеделието и развитието на селските райони Роберт Телус.

"Резолюцията е изпратена на Европейската комисия, за да вземе решение за удължаване на ембаргото, защото ако не го направи в оставащите три-четири дни, определено ще въведем наш собствен ред в полско-украинските търговски отношения, който ще забрани вноса на четири вида зърнени култури в Полша, докато тази ситуация не бъде разрешена в ЕС", каза той, като подчерта, че това не се отнася за транзита на украински зърнени култури, който ще продължи както досега.

"Ще продължим да действаме по такъв начин, че това зърно да не бъде внасяно в Полша", увери министърът, като посочи, че това положение на нещата ще се запази, докато ЕК не разработи системни решения за защита на селското стопанство на съседните на Украйна държави.

"Украинското зърно трябва да отиде в центъра на Европа, в страните, в които липсва, там, където е отивало преди войната в Украйна, за да няма нужда от него. Ние показваме на Брюксел, че това е важно за Полша и за ЕС. Важно е да се изградят тези инструменти, така че зърното да се изпраща там, където има нужда от него", каза министърът.

Според Телус в сряда ще се проведе среща на европейските комисари, които може да решат да удължат забраната за внос на украинско зърно след 15 септември. "Няма практически причини да не се вземе това решение. Но може да има и политически причини", посочи той.

През април България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия забраниха вноса на зърно и други селскостопански продукти от Украйна. По-късно те отмениха тези мерки в замяна на решението на ЕК да наложи първо ембарго върху доставките на четири вида зърно и маслодайни култури - пшеница, царевица, рапица и слънчоглед от Украйна до 5 юни, а след това до 15 септември.

Сега България се отказва от удължаване на ембаргото.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев