АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СИНДИКАТЪТ НА НЕФТОХИМИЦИТЕ: ОТМЯНАТА НА ДЕРОГАЦИЯТА ЗА РУСКИ ПЕТРОЛ ДЕСТАБИЛИЗИРА БАЛКАНИТЕ!

Синдикатът на българските нефтохимици "Лукойл" изпрати писмо до президента, премиера, председателя на Народното събрание и депутатите
07.09.2023 / 14:42

Опитите на отделни български политици да използват конфликта в Украйна за лични и партийни интереси, са лицемерни. Нито „ЛУКОЙЛ Нефтохим“ АД, нито собственикът му LITASCO, са обект на санкции от страна на САЩ, Великобритания или ЕС, твърдят те.

Синдикатът на българските нефтохимици "Лукойл" изпрати писмо до президента, премиера, председателя на Народното събрание и депутатите, в което изразява тревогата си от предложението за отмяна на предоставената от Брюксел дерогация за руски петрол.

Според нефтохимиците то застрашава благосъстоянието на българските граждани, превръща енергийната сигурност на страната ни в заложник на партийни и корпоративни интереси и води до дестабилизация на целия Балкански регион.

Ето пълния текст на писмото на българските нефтохимици:

До:

Президента на Република България

Румен Радев

Министър-председателя на Република България

Акад. Николай Денков

Председателя на Народното събрание на Република България

Росен Желязков

Копие:

Депутатите от 49 Народното събрание на Република България

Уважаеми г-н Президент на Република България!

Уважаеми г-н Министър-председател на Република България!

Уважаеми г-н Председател на Народното събрание на Република България!

Уважаеми народни представители от 49-ото Народно събрание на Република България!

Уважаеми сънародници!

Обръщаме се към Вас с огромно безпокойство и молба за съдействие във връзка с намерението на някои депутати да отменят преждевременно предоставената от ЕС възможност за използване на проектна суровина на разумна цена в „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД. Предложението за отмяна на предоставената от Брюксел дерогация, което вече е внесено за гласуване в Народното събрание, застрашава благосъстоянието на българските граждани, превръща енергийната сигурност на страната ни в заложник на партийни и корпоративни интереси и води до дестабилизация на целия Балкански регион.

Ние не сме политици, но въз основа на професионалните ни компетенции и опит, не се съмняваме, че зад това прибързано решение стоят рейдърски интереси на определени икономически и политически структури.

„ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД е флагманът на нашата икономика. Предприятието не просто произвежда всички видове моторни горива, но е и началното звено в дълга верига от производители на стоки и услуги, които осигуряват работа на стотици хиляди български семейства. Заводът изнася продуктите си за почти всички съседни държави и осигурява баланса на регионалния енергиен пазар, има огромен принос към държавния бюджет.

След началото на войната, експертите и политиците в Брюксел се изправиха пред нови предизвикателства в областта на енергийните доставки и стигнаха до заключението, че страни като България, Хърватия и Унгария, биха могли да се възползват от временно изключение от петролните санкции. Това беше в интерес на енергийната сигурност на страните, както и за да се осигури по-нататъшно икономическо развитие в региона.

Опитите на отделни български политици да използват конфликта в Украйна за свои лични и партийни интереси, са лицемерни и не бива да се допускат. Нито „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД, нито собственикът му LITASCO, са обект на санкции от страна на САЩ, Великобритания или ЕС. Няма основания нито за предсрочно прекратяване на дерогацията за използване на руски нефт и прекратяване на концесията за нефтен терминал „Росенец“, нито за каквито и да било други действия срещу ЛУКОЙЛ в България.

Преждевременната отмяна на дерогацията ще създаде сериозни проблеми за Дружеството при осигуряването на суровини в момент, когато световното производство на петрол намалява, а разходите за превоз на товари с танкери са се увеличили шест пъти за година и половина. Изключително трудно е да се осигурят дългосрочни доставки с ясна прогноза за икономическото развитие на страната и региона, а още по-трудно е да се гарантира, че горивото, което излиза от рафинерията, ще остане най-евтиното в Европа.

Рафинерията се нуждае от непрекъснато снабдяване с петрол с определени характеристики. Нито производствената технология, нито логистиката на доставките за рафинерията могат да се променят в зависимост от политическата ситуация и партийните интереси. Прекъсването на ритмичните доставки на суровини, без предварителна подготовка, може да доведе до спиране на рафинерията и да застраши безопасната работа на нейните инсталации.

Новите, по-скъпи суровини ще доведат до повишаване на крайните цени на горивата на българския пазар, което ще засегне българските въздушни и автомобилни превозвачи, общините, бюджетните организации, всички, които използват течни горива, и в крайна сметка всяко българско семейство.

Изразяваме своето безпокойство, че с нашето предприятие се правят политически експерименти, които създават икономически пречки за неговата непрекъсната работа, така че мястото му на пазара да бъде заето от спекуланти, които да продават скъпо вносно гориво на завишени цени. Ние, нефтохимиците на България, смятаме, че не е редно зловредни бизнес интереси или тяснопартийни игри да определят икономическия вектор на страната в ущърб на нейната енергийна сигурност и благосъстоянието на нашите сънародници.

Молим Ви да проявите държавническо отношение и да предотвратите всякакви опити за оттегляне на дерогацията на Европейския съюз преди крайния срок, определен от Брюксел. Молим Ви да защитите нашите работни места и работните места на хиляди българи, да спасите икономиката на страната от ненужно повишаване на цените, да запазите малкото индустрии и предприятия, които все още са останали в страната.

Искаме спешна среща с депутатите от Народното събрание, на която да обясним последствията от прибързани и необмислени решения и да се обсъди позицията на членовете на Синдиката на българските нефтохимици.

Разчитаме на вашето благоразумие! България заслужава просперитет!

С уважение и надежда,

СИНДИКАТ НА БЪЛГАРСКИТЕ НЕФТОХИМИЦИ „ЛУКОЙЛ“

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев