АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАПАДНИЯТ ПЕЧАТ: ОТКАЗЪТ НА СИ ОТ СРЕЩАТА НА Г-20 - НАМЕК КЪМ САЩ, ЧЕ ПЕКИН НЕ ПРИЕМА ДОМИНАЦИЯТА ИМ

Президентът на КНР Си Дзинпин
05.09.2023 / 12:42

Китайският лидер Си Дзинпин няма да участва в срещата на върха на Г-20, което означава, че няма да има и среща с президента на САЩ Джо Байдън, коментира американското сп. "Вашингтон екзаминър". За последен път Байдън и Си се срещнаха на остров Бали в Индонезия на миналогодишната среща на върха на Г-20, като това е единственият път, когато двамата лидери са се срещали лично.

Напрежението между САЩ и Китай нарасна след разузнавателната акция на китайския шпионски балон в началото на февруари т.г., което доведе до възмущение от страна на американските законодатели, отбелязва списанието.

Няколко високопоставени официални представители от администрацията на Байдън посетиха Китай в опит да възстановят отношенията, като последно министърката на търговията Джина Раймондо посети Пекин.

"Ние сме в ожесточена конкуренция с Китай на всяко ниво и всеки, който ви казва нещо различно, е наивник", каза Раймондо в предаването "Среща с пресата" по Ен Би Си. "Всичко това означава, че трябва да се справим с тази конкуренция. Конфликтът не е в интерес на никого. Трябва да управляваме конкуренцията отговорно. Това е добре за Америка. Това е добре за света", подчерта тя.

Вестник "Вашингтон таймс" посочва, че Пекин не предлага обяснение за последния ход на китайския лидер. Това е първият път, в който той пропуска срещата на лидерите на най-големите икономики в света, откакто стана държавен глава на Китай.

В същия дух в. "Ню Йорк таймс" коментира, че откакто пое властта през 2012 г., Си Дзинпин никога не е пропускал среща на върха на Г-20, която обединява 19 държави и страните членки на ЕС. Вестникът отбелязва, че съобщението идва на фона на нарастващите търкания между Китай и няколко членове на Г-20, а именно САЩ и Индия, заради продължаващата подкрепа на Пекин за Русия (в случая с Вашингтон) и все по-агресивните му териториални претенции в Азия (в случая с Индия). Поради непрозрачността на китайската политика и сдържаността на Пекин е трудно да се разбере защо Си изглежда е предпочел да не участва в срещата на върха.

Наблюдатели твърдят, че това може да отразява предпочитанията на Си към групировки, в които Китай е по-доминиращ, като например наскоро приключилата среща на високо равнище на групата БРИКС в Йоханесбург. Като се има предвид, че Си ще пропусне възможността да се срещне и с президента Байдън в кулоарите на срещата на върха на Г-20, този ход може да подсказва, че лидерът на Китай иска да намали напрежението със САЩ при свои собствени условия, прогнозира "Ню Йорк таймс". Вестникът обръща внимание на факта, че през последните месеци Си Дзинпин пътува само до държави, в които му е осигурено приятелско посрещане, като Саудитска Арабия, Русия и съвсем наскоро Южна Африка.

Британският в. "Гардиън" коментира, че отсъствието на Си може да е знак за пренебрежение към страната домакин - Индия, с която Китай е въвлечен в гранични спорове. Това може да е и част от очевидния стремеж за издигане на други многостранни групи над тези, които се смятат за доминирани от САЩ. Вестникът отбелязва, че неотдавна Си посети срещата на върха на БРИКС в Южна Африка - блок, който китайският лидер прокарва като алтернатива на ръководените от Запада групи като Г-20 и Г-7.

Според друг британски вестник, "Файненшъл таймс", отсъствието на Си вероятно ще бъде възприето като неуспех за правителството на министър-председателя Нарендра Моди, което използва заемането на ротационното председателство на Г-20 като демонстрация на разрастващата се икономика и нарастващото геополитическо влияние на Индия. Напрежението между Индия и Китай остава високо, особено по отношение на споровете по границата им в Хималаите, отбелязва британският вестник.

Освен това по данни на ООН през април Индия е изпреварила Китай като държавата с най-многобройно население в света за първи път от 1950 г. насам, посочва американското сп. "Вашингтон екзаминър".

Г-20 е засегната от безброй разногласия между западните си членове и някои развиващи се страни, включително Китай и Русия, особено по отношение на войната в Украйна и климатичните промени, коментира "Файненшъл таймс".

В същия дух американското сп. "Нюзуик" коментира, че докато западните сили виждат в срещата на върха възможност да лобират пред Индия и Китай по въпроси като Украйна, климатичните промени и продоволствената сигурност, Индия вижда в председателството си на срещата на върха още една стъпка за укрепване на статута си на водеща страна в Глобалния Юг.

Френският в. "Монд", като посочва, че Си Дзинпин няма да присъства на срещата на върха на Г-20 в Делхи тази събота и неделя, пита: Дали това се прави, за да се избегне засилване влиянието на индийския министър-председател Нарендра Моди в момент, когато между двете държави има граничен спор? Защо Си предпочита да отложи срещата си с американския президент Джо Байдън? Защото има много работа в Китай? Никой не знае, но отсъствието му е показателно за трудностите както на икономическия, така и на дипломатическия фронт, пред които е изправен китайският лидер тази есен, отбелязва в коментара си френският вестник.

Под заглавие "Игра на отбягване" американското сп. "Форин полиси" посочва, че на срещата на върха на Г-20 в Делхи през уикенда вероятно ще има един забележимо празен стол.

Не е ясно защо точно Си планира да пропусне срещата. Освен Си, единственият друг лидер на Г-20, който е казал "не", е руският президент Владимир Путин. Но регионални експерти подозират, че отказът от тазгодишната Г-20 е още един начин китайският президент да продължи да отклонява Пекин от ръководените от Запада институции, както и да отправи не толкова лек намек към съперничката си Индия, която е горд домакин на събитието, коментира списанието.

Отношенията между Китай и Индия са напрегнати, посочва "Форин полиси". Миналата седмица Си и Моди проведоха необичаен диалог на четири очи в рамките на срещата на върха на БРИКС, за да обсъдят намаляването на напрежението по общата им граница. Но фактът, че Си планира да пропусне срещата на върха на Г-20 подсказва, че Китай може би не е толкова заинтересован да се разбира добре с Индия, отбелязва списанието.

Миналата седмица Китай събра овациите на срещата на върха на БРИКС, която се проведе в Йоханесбург - блок, състоящ се от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. На нея Пекин успешно се застъпи за разширяването на блока с 6 нови страни членки - средство за утвърждаване на групировката като алтернатива на доминираните от Запада клубове като Г-20. Отсъствието от срещата на върха на Г-20 ще продължи тази стратегия.

Икономическият блок отдавна е доминиран от САЩ и главните съюзници на Вашингтон, включително страната домакин Индия. Пропускането на срещата на върха ще подкопае усилията на Делхи да се утвърди като световен лидер, заключава в анализа си сп. "Форин полиси".

Източник: БТА

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев