АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОМИСИИ ОТ ЕП ИЗСЛУШВАТ КАНДИДАТА ЗА ЕВРОКОМИСАР ИЛИАНА ИВАНОВА

Илиана Иванова Снимка: БГНЕС
05.09.2023 / 08:46

Комисиите по промишленост, изследвания и енергетика и по култура в Европейския парламент ще изслушат кандидатката ни за еврокомисар Илиана Иванова, след което ще решат дали да й дадат зелена светлина.

До процедурата се стигна, след като Мария Габриел се оттегли от поста си на еврокомисар по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта, за да заеме мястото си на вицепремиер и министър на външните работи в настоящия български кабинет.

Тогава от страната ни бяха издигнати две кандидатури за еврокомисар - на Илиана Иванова от ГЕРБ и на Даниел Лорер от "Продължаваме промяната - Демократична България", като председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен одобри кандидатурата на Иванова.

До този момент тя бе член на Европейската сметна палата, базирана в Люксембург, където работи от 2013 г., а между 2009 и 2012 г. е евродепутат и заместник-председател на Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент.

През юли комисията по правни въпроси не откри конфликт на интереси при нейната кандидатура. Днешното изслушване на Иванова пред двете комисии ще продължи до обяд. Ако те я одобрят, тя ще трябва да получи зелена светлина и от пленарната зала на Европейския парламент на заседанието му в Страсбург следващата седмица, преди официално да встъпи в длъжност.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев