АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

„ВЪЗРАЖДАНЕ“ ОПРЕДЕЛИ ДЕЙСТВИЯТА ПО ОБЕЗОПАСЯВАНЕ НА ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ КАТО „ПОДМОЛНИ“

Пресконференция на Деян  Николов от „Възраждане“
30.08.2023 / 12:01

Деян Николов, народен представител от ПП „Възраждане“, определи действията по обезопасяване на Паметника на Съветската армия в София като "подмолни" и на „ръба на закона“.

На пресконференция Николов заяви, че от „Възраждане“ продължават битката за запазване на българската историческа памет.

Николов обясни, че има две процедури – едната е по демонтаж на паметника, а другата по думите му е задействана „подмолно“ и е свързана с неговото обезопасяване.

Той съобщи, че още миналата седмица са поискали от Областната управа документите, свързани с обезопасяването на паметника. Николов посочи, че настояват да получат констативния протокол за състоянието на паметника, заповедта на главния архитект и плана за неговото обезопасяване.

Николов обясни, че в петък, миналата седмица, със заповед на областната управа на София полицията е отцепила района и тогава е била поставена въпросната ограда, като хората на място са били избутани. На мен не ми харесва София да прилича на военна зона, коментира Николов.

От полицията ни предоставиха искане от областната управа, заповед на главния архитект на София, че паметникът бил опасен, каза Николов и съобщи, че именно във въпросния план за безопасност било записано, че трябва да бъде поставена такава ограда. Николов определи плана като „бутафорен“ и попита как в последните 20 години въпросният

паметник не е бил опасен.

Николов посочи, че от областната управа са отказали да предоставят информация за заповедта, както и за плана за безопасност, въведен в действие и още днес ще искат отново среща с областния управител. Днес сме 30 август, ние все още не можем да получим информация, коментира Николов. Това, което областната управа е накарала полицията да направи, е незаконно, добави той.

Николов съобщи, че са получили информация, че се готви още нещо – вишка, с която да започнат процедура по обследване на паметника. Затова от „Възраждане“ съобщиха, че ще има масирано присъствие на техни симпатизанти в района на паметника – днес и утре.

Николов припомни, че България е подписала с Руската федерация спогодба за опазване и съхраняване на паметника.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев