АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МИНИСТЪРЪТ НА ИКОНОМИКАТА: СМЯНАТА НА РЪКОВОДСТВОТО НА ДКК БЕШЕ НЕОБХОДИМА

Богдан Богданов
29.08.2023 / 09:12

Необходима е смяна на ръководството на Държавната консолидационна компания и вчера много ясно го казах, представяйки новия екип на ДКК. Има дейности в министерството, които имат по-малко нужда от политика и повече от експертиза.

Това заяви в студиото на "Денят започва" по БНТ министърът на икономиката Богдан Богданов.

По думите му, такива са управленията на публичните предприятия, търговските предприятия към министерството, с които реално обществото е запознато с тях.

"Промяната на едни хора с други не решава проблема. Но е необходима тогава, когато виждаме, че има неефективно управление. Екипът, който беше в ДКК до миналата седмица, в крайна сметка лично аз смятам, че не си е свършил работата за година и малко повече, откакто е бил назначен от тогавашния служебен министър Никола Стоянов", уточни Богданов.

Според него, втора поредна година ДКК няма годишен финансов отчет, подаден в срок, което е нарушение на закона.

"Когато са минали близо 18 месеца след края на периода - това е юни 2022 г., когато е трябвало да се подадат отчетите за 2021 г., и близо две години нямаме годишен финансов отчет. Имало е някаква реакция от страна на министерството, подаден е един отчет, който е с особено становище от страна на одитор, той не е приет, върнат е. Същевременно в момента тези отчети не са подадени и не са публикувани, което е в нарушение на закона", поясни министърът.

Друг проблем е ефективността на управлението на компанията.

"Искаме да имаме някаква предвидимост, не само към ДКК, която е "шапката" на едни 10 други дружества, активни в момента, но трябва да знаем какви са целите на тези дружества, каква е бизнес програмата, какви са критериите, по които оценяваме тяхната ефективност. Самото ДКК няма бизнес програма", обясни още Богдан Богданов.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев