АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТОТИЦИ РАБОТЕЩИ В ТЕЦ "БОБОВ ДОЛ" ПРОТЕСТИРАХА СРЕЩУ ПЛАНА ЗА СПРАВЕДЛИВ ПРЕХОД

Стотици работещи в ТЕЦ "Бобов дол" на обедната си почивка, като към тях се присъединиха и миньори от рудник "Открит въгледобив", излязоха на протест срещу предвиденото в Плана за справедлив преход закриване на централата до 2026 година
28.08.2023 / 15:00

Стотици работещи в ТЕЦ "Бобов дол" на обедната си почивка, като към тях се присъединиха и миньори от рудник "Открит въгледобив", излязоха на протест срещу предвиденото в Плана за справедлив преход закриване на централата до 2026 година. Те обвиниха управляващите и политиците в преднамерени и прибързани действия и настояха ТЕЦ "Бобов дол" да работи поне до 2038 година.

Затварянето на ТЕЦ "Бобов дол" ще означава около 2-3 хиляди, че и още толкова, работници, специалисти, ангажирани в енергийния отрасъл от Югозапада да са без работа и препитание, а Кюстендилска област ще стане номер 1 по безработица. Изготвеният регионален план за справедлив преход не предлага алтернатива, никаква устойчива ангажираност на тези хора.

"В този план това, което предлагат нашите политици и са загрижени за нашата съдба. Предлагат за миньорите да бъдат шивачи и обущари, за енергетиците – да бъдат овощари, да бъдат санитари на ранените войници на украинския фронт. Това господа управляващите предлагат на вас - на всички нас, които сме енергетици. Смях, позор и унижение за енергетиката като цяло и в частност за хората, които работят в нея", коментира синдикалистът Иво Димитров.

Енергетиците от Бобов дол, колегите им от Перник и мини "Марица" - Стара Загора, са единни и са готови и на протестен поход до София и до по зависещите съдбата на въглищните централи министерства и ведомства.

"Съвместно с колегите от Стара Загора, с колегите от Перник, да бъдем заедно, да сме като юмрук и да покажем, че всяка една политическа класа може да бъде пометена от нашите задружни усилия", каза още Димитров.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев