АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОЛАФ: БЪЛГАРИЯ ДА ВЪЗСТАНОВИ ЕВРОПАРИ ЗА МОДЕРНИЗАЦИЯТА НА ЖП ЛИНИЯТА КОСТЕНЕЦ - СЕПТЕМВРИ

Снимка: ОЛАФ
24.08.2023 / 09:20

Европейската служба за борба с измамите препоръча България да възстанови 38 милиона евро и да се спре изплащането на София на още 92 милиона евро по проект за модернизация на ж.п. линията между Костенец и Септември.

Причината, според ОЛАФ, са всевъзможни нередности в осъществяването на проекта, като се допуска липса на технически капацитет на одобрените изпълнители или заблуда при представянето на финансовите им възможности. Службата се позовава и на текущото разследване на Европейската прокуратура, която подозира злоупотреби с европейски средства и пране на пари, свързани не само с проекта за линията Костенец -Септември, а и с жп линията Оризово -Михайлово, чието обновяване се оценява на 111 милиона евро.

В хода на това разследване преди две седмици бяха извършени обиски в София, Бургас, Варна, Стара Загора и Пазарджик. Задържани бяха двама души. От Европрокуратурата съобщиха тогава, че в резултат на фиктивни преводи за кухи компании 5 милиона лева са попаднали в ръцете на лица с криминални досиета.

Съобщено бе и за предстоящи разпити на служители на Националната компания "Железопътна инфраструктура", която е бенефициент по две жп проекта.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев