АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕНКОВ СВИКВА СЪВЕЩАНИЕ С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МВР И СЛУЖБИТЕ ЗА СИГУРНОСТ

Денков
18.08.2023 / 08:47

Министър-председателят Николай Денков свиква съвещание с представители на МВР и службите за сигурност.

Поводът са зачестилите тежки криминални престъпления в страната.

След показния разстрел на Алексей Петров от сряда съпредседателя на Демократична България Атанас Атанасов настоя да се свика Съвета но сигурността към правителството, за да се пресекат опитите за политическа дестабилизация от страна на “руската агентура” у нас.

На фона на исканото от Атанасов заседание на Съвета по сигурността, Денков свиква съвещание - много по-тесен формат, който изключва участието на част от министрите в правителството, които по правилник са членове на Съвета по сигурност, в който участва и представител на президентската институция.

Атанас Атанасов смята, че след убийството на бившата барета Алексей Петров основната задача на специалните служби у нас трябва да е да се поставят под засилен контрол криминалния контингент, свързан с руската организирана престъпност и да се предотврати по-нататъшна ескалация на напрежението.

Съветът, според него, трябва да набележи конкретни задачи за ограничаване на рисковете и заплахите пред националната сигурност.

На този фон Денков свиква само шефовете на специалните служби и ръководството на МВР. Представители на прокуратурата не е известно да са поканени.

Съвещанието е и на фона на масовата смяна на полицейски шефове на районните управления в страната, които извършва вътрешният министъра Калин Стоянов след негова преценка, за недобре свършена работа и с обяснението, че няма политическа чистка.

Сред тежките криминални престъпления за двата месеца от встъпването на правителството са случаите на насилие над жени, най– скандалният - с Дебора от Стара Загора, убийството на Димитър Малинов от Цалапица, последва двойното убийство в Лозен, след него и друго жестоко убийство в София, при което трупът на жертвата бе разчленен, а от сряда към статистиката се добави и разстрела на Алексей Петров.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев