АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ, КАРАДАЙЪ, ИВАНОВ И ЙОРДАНОВ СЕ ОБЯВИХА ЗА ЧЛЕНСТВО НА УКРАЙНА В НАТО

Укрополитиците в РБ
29.06.2023 / 15:39

В декларацията се заявява, че най-прекият път за възстановяването на мира е прекратяването на военните действия и незабавното, пълно изтегляне на руската армия отвъд международно признатите граници на Украйна

Лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов, на ДПС - Мустафа Карадайъ, на "Демократична България" - Христо Иванов и Атанас Атанасов, както и шефът на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов са се подписали под декларация, внесена в деловодството на парламента, в която се настоява Украйна да стане член на НАТО

За тази инициатива в подкрепа на Украйна, съобщи "Сега".

Документът е подписан още от председателя на ПГ на ГЕРБ - СДС и бившия външен министър, сега депутат от коалицията, Екатерина Захариева, от депутата ДПС Делян Пеевски, от депутатката от ИТН Павела Митова.

За отбелязване е, че сред вносителите липсват политици от "Продължаваме промяната".

В проекта на декларацията се „осъжда най-остро продължаващата непредизвикана и неоправдана пълномащабна война на Русия и престъпленията срещу Украйна и нейния народ“; настоява се за подвеждането под отговорност на виновниците за тези престъпления; подкрепя се запазването на суверенитета и териториалната цялост на страната, както и нейното евроатлантическо бъдеще, включително чрез членство в НАТО.

В тази връзка, в декларацията се заявява, че най-прекият път за възстановяването на мира е прекратяването на военните действия и незабавното, пълно изтегляне на руската армия отвъд международно признатите граници на Украйна. А българските държавни институции се призовават да продължат да оказват политическа, военна, военно-техническа, финансова и хуманитарна помощ на страната до пълното възстановяване на суверенитета й в нейните международно признаци граници.

От българското правителство се очаква да изразява подкрепа за членството на Украйна в НАТО, конкретно на предстоящата среща на върха на пакта през юли т.г. във Вилнюс. А към съюзниците ни авторите на декларацията се обръщат с апел да използват въпросната среща, за да очертаят ясни параметри по пътя към членството на Украйна в НАТО.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев