АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПЕТКОВ ПРЕД "ПОЛИТИКО": БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ОСВОБОДИ СЛУЖБИТЕ СИ ОТ ПОДКРЕПЯНИ ОТ РУСИЯ АГЕНТИ

Кирил Петков
28.06.2023 / 09:49

България трябва да приоритизира реформата на службите си за сигурност и да отстрани подкрепяните от Москва агенти, ако се надява на успех в амбициозните си планове за изкореняване на организираната престъпност и корупцията, смята Кирил Петков.

Бюкселското издание "Политико" пише, че в интервю в централата на своята партия в София "43-годишният лидер на "Продължаваме промяната", която сформира антикорупционен съюз с "Демократична България", е казал, "че разузнавателните служби отчаяно се нуждаят от реформа", пише "Дневник".

Авторът Антоанета Руси отбелязва, че "в хаотичните, често изпълнени с насилие, години след падането на комунизма, агенти от апарата за държавна сигурност на България изиграха огромна роля в създаването на могъща мафия - занимаваща се с изнудване, търговия с наркотици и оръжия - която все още има всепроникваща власт в националната политика и съдебната система. Много от станалите известни апаратчици от Държавна сигурност и мафиоти имаха тесни връзки с Москва".

Мисля, че има заложени рискове в нашите служби за сигурност, каза Петков. "Искаме да ги реформираме."

Целта е част от план от седем точки, включващ пътна карта за съдебна и конституционна реформа, който партията на Петков представи на дясноцентристката партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов в петък, която е партньор на антикорупционния алианс в сегашното правителство, встъпило в длъжност на 6 юни, отбелязва "Политико".

За да се реформират разузнавателните служби, Петков заяви, че първата стъпка е да се промени законът за това кой подписва назначаването на началниците на отделните служби за сигурност. В момента задължението е на президента, понастоящем Румен Радев, който се смята за промосковски настроен. Петков иска то да е в ръцете на парламента. Правителството планира да уволни назначените от Радев, който има двусмислено отношение към мястото на България в НАТО и е враждебен към въоръжаването на Украйна, се отбелязва в статията.

Втората стъпка, продължи Петков, ще бъде проверка на всички служители в апарата за сигурност за провеждане на "тестове за почтеност и етичност".

"Ако можем да направим и двете неща, голяма част от влиянието на Русия ще бъде намалено", добави той. Москва използва "корупцията, за да маневрира във външната си политика", каза Петков. "Когато влязохме в битката с корупцията, не знаехме, че ще се борим директно с Москва, но се оказа, че това е една и съща битка."

 

Радев реагира с възмущение на идеята, че разузнавателните служби се нуждаят от промяна, като каза, че те вече са "сериозно реформирани" и обвини партията на Петков, че се поддава на чужд натиск - имайки предвид САЩ и ЕС, посочва "Политико".

Експлозии

В неделя при инцидент, тясно свързан с дебата за руската намеса в България, избухна пожар в склада на оръжейната компания ЕМКО, вторият на мястото за по-малко от година.

Министърът на икономиката в неделя намекна за руска намеса. Собственикът на фабриката се оплака, че властите така и не са стигнали до дъното на случилото се през 2022 г. - въпреки че не се съмнява, че това е руска атака - намеквайки, че българските служби за сигурност си затварят очите, когато Москва работи в България.

"Политико" разговаря с Петков преди експлозията в неделя, но го попита като цяло дали смята, че Русия атакува оръжейни съоръжения.

"Сигурен съм, че ако руснаците могат да спрат линия за доставки, те ще я спрат", отговори той.

Изданието припомня, че "Продължаваме промяната" и "Демократична България" се съгласиха да съставят "експертно" правителство, ръководено от двама ротационни министър-председатели, след като ГЕРБ представи бившия еврокомисар по иновациите Мария Габриел като свой кандидат за премиер.

"Казахме си, добре, това наистина е един от начините за преодоляване на непреодолимата пропаст", заяви Петков и добави, че може да се довери на Габриел за антикорупционния дневен ред, тъй като тя не е била част от българската политика.

Много стари лица

И все пак много от поддръжниците на Петков - предимно по-млади хора от градовете - които вярваха в обещанието му да изкорени корупцията и да постави началото на нова ера в българската политика, се почувстваха предадени от решението на съюза да работи с ГЕРБ, смятана за център на злоупотреби, пише "Политико".

"Нашият стандарт не се е променил. (Избираме само) хора, които не са били замесени в корупция и хора, които не виждаме като потенциални корупционни рискове", каза Петков и добави, че партията не прави нетърпими компромиси.

Петков отбеляза, че друг основен приоритет е реформирането на съдебната система, процес, който вече е започнал с отстраняването на силно противоречивия главен прокурор Иван Гешев в началото на юни. Но Гешев беше временно заменен с неговия заместник Борислав Сарафов, за когото много българи казват, че е също толкова проблематичен, като се има предвид дългата му служба при Гешев и потенциалната му връзка с един от най-известните скандали за изнудване в страната.

Неправителствената организация "Правосъдие за всеки" организира протести в петък с призиви за уволнението на Сарафов с аргумента, че той просто е "заместник" на статуквото. Петков се присъедини към демонстрантите.

След като ГЕРБ също се завърна в политиката, един от най-големите въпроси е дали лидерът ѝ, бившият премиер Борисов, ще бъде съден по някой от случаите около него.

Петков каза, че всичко ще зависи от изчистването на корупцията в съдебната система.

"Не можете да преследвате никого, нито на улицата, нито в парламента, нито в кабинетите на министър-председателите (без) нормално работеща съдебна система", каза Петков. "Освен ако България не изчисти това и няма институционална рамка, ще продължим да водим тези политически битки без краен резултат."

Източник: "Дневник"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев