АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

„ВЪЗРАЖДАНЕ“ НАСТОЯВА ЗА МОРАТОРИУМ ВЪРХУ СДЕЛКИТЕ С ТЕРЕНИ НА КОМПЛЕКСА „МАРИЦА-ИЗТОК“

 Искра Михайлова и Даниел Проданов.
27.06.2023 / 12:28

„Възраждане“ ще предложи в Народното събрание да бъде прието решение за мораториум върху сделки с терени на „Марица-изток“, както и върху сключване на договори за добив на ел. енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) на тези терени. Това оповестиха народните представители, избрани от Стара Загора - Искра Михайлова и Даниел Проданов.

Срокът на мораториума ще бъде до изготвянето на Национална енергийна стратегия и стратегия за развитието на комплекса „Марица-изток“. Даниел Проданов отбеляза, че искането на политическата организация цели да предотврати всякакви вредни за въгледобива и комплекса действия, каквито, по думите му, е опитал да реализира предишният енергиен министър Росен Христов.

Народният представител отбеляза, че на този етап няма сключени договори за изграждането на ВЕИ върху терени на комплекса, но подобно намерение е било заявено от предишното ръководство на енергийното министерство при серия от срещи с ръководствата на държавните дружества и развеждането на редица потенциални инвеститори из „Мини Марица-изток“ ЕАД.

„Ние видяхме, че вместо да се ангажира с изпълнение на решението на Народното събрание за предоговаряне на ангажиментите по Плана за възстановяване, Росен Христов се занимаваше с въпросните терени. Той не изпълни задачата, която му беше възложена от Народното събрание.“, подчерта Проданов. Очаква се искането за мораториум да бъде внесено от „Възраждане“ съвсем скоро.

Наред със забраната за сключване на сделки с терени от комплекса „Марица изток“ от „Възраждане“ ще инициират и създаването на временна парламентарна комисия, която да обследва доклада, свързан с напредъка на преговорите с Европейската комисия за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост, основно с отпадане на ангажимента за намаляване на въглеродните емисии от въглищните централи с 40% до края на 2025 г. на база 2019 г. Искра Михайлова коментира, че в петък министър-председателят Николай Денков е съобщил, че до края на деня докладът ще бъде внесен в Народното събрание , но в него „нямало кой знае какво“. „Това до момента не се случи.“, отбеляза Михайлова.

Тя разкри, че от „Възраждане“ ще настояват във временната комисия да бъдат включени по двама представители от всички парламентарно представени групи, като единият да е от Старозагорски регион. „Важно е да предотвратим подаряването на терени на мините. Докато има парламент, трябва да направим възможно най-много крачки. Ще ангажираме и ръководствата на дружествата. Искаме ясна и категорична стратегия за бъдещето на комплекса „Марица-изток“. Едва след това да говорим за терени и други действия.“, заяви Искра Михайлова.

По време на брифинга старозагорските депутати на „Възраждане“ представиха рекултивиран терен в комплекса с размер от 470 декара, върху който, по думите им, вече са изградени фотоволтаици. Теренът е разположен между Гълъбово и Медникарово и е бил залесен с дървета след рекултивацията му, но впоследствие гората е изчезнала, за да се реализират въпросните ВЕИ-та. Искра Михайлова и Даниел Проданов бяха категорични, че не бива да се допуска работа на парче в комплекса „Марица-изток“.

Двамата народни представители увериха, че групата на „Възраждане“ ще се противопостави на намерението на финансовия министър Асен Василев всички печалби на държавните енергийни дружества да бъдат взети и вкарани в бюджета. Даниел Проданов подчерта, че това е изключително вреден за „Мини Марица-изток“ ход, тъй като въгледобивното дружество остава без възможност за инвестиции и реализиране на ремонтната си програма.

Представителите на „Възраждане“ в националния парламент коментираха и изслушването на новия енергиен министър Румен Радев във връзка с дългосрочния газов договор на България с турската „Боташ“. Контрактът, сключен от служебния кабинет, е за 13 години и породи въпроси от депутатите. Според Искра Михайлова усещането, което договорът оставя, е, че се обслужва чужд интерес за сметка на българския. „Ние сме подарили своето трасе, а при това сме задължени за преноса на газа да плащаме повече, отколкото е договорката ни с други страни“, заяви старозагорският депутат. Тя коментира също, че страната ни реално няма нужда от капацитетите, които са заложени в договора, подписан от бившия енергиен министър Росен Христов. Михайлова призова службите да се самосезират по сделката.

От „Възраждане“ изразиха готовност да внесат и искане в парламента за създаване на временна комисия, която да разгледа клаузите на договорката с „Боташ“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев