АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДОКЛАД НА RAND CORPORATION ОТ 2019 Г.: КАК ДА УНИЩОЖИМ РУСИЯ

Rand Corporation
27.06.2023 / 11:23

Статията на Манлио Динучи, публикувана за първи път от Global Research на 25 май 2019 г., е от изключителна важност за разгръщащата се война в Украйна и съдържа резюме на доклад на Rand Corporation, озаглавен „Свръхразширяване и разбалансиране на Русия“.

Накарайте противника да се разширява безразсъдно, за да го изведете от равновесие, а след това го унищожете. Това не е описание на хватка от джудото, а план срещу Русия, разработен от корпорация Ранд – най-влиятелният мозъчен тръст в САЩ. С персонал от хиляди експерти, Ранд се представя като най-надеждния в света източник на разузнавателни и политически анализи за лидерите на Съединените щати и техните съюзници.

Корпорацията Ранд се гордее, че е допринесла за изработването на дългосрочна стратегия, която е позволила на Съединените щати да спечелят Студената война, принуждавайки Съветския съюз да консумира собствените си ресурси в стратегическата конфронтация. Това е и моделът, който стана вдъхновение за новия план – „Свръхразрастване и разбалансиране на Русия“, публикуван от Ранд.

Според техните анализатори, Русия остава мощен противник за Съединените щати в определени основни сектори. За да се справят с това противостоене, САЩ и техните съюзници ще трябва да преследват обща дългосрочна стратегия, която експлоатира слабите места на Русия. Затова от Ранд анализират различните средства, с които да се разбалансира Русия, като посочват вероятността за успех на всяко от тях, ползите, стойността и риска за САЩ.

Анализите на Ранд оценяват, че най-уязвимото място на Русия е нейната икономика, поради сериозната ѝ зависимост от износа на нефт и газ. Приходите от този износ могат да бъдат намалени чрез засилване на санкциите и увеличаване на енергийния износ на САЩ. Целта е да се задължи Европа да намали вноса на руски природен газ и да го замени с втечнен природен газ, транспортиран по море от други страни.

Друг начин за дестабилизиране на руската икономика в дългосрочен план е насърчаването на емиграцията на квалифицирани кадри, най-вече млади руснаци с високо ниво на образование.

В идеологичния и информационния сектори, въоръжаването на Украйна ще даде възможност на САЩ да експлоатира централната точка на руската външна уязвимост, но това трябва да бъде внимателно изчислено, така че да държи Русия под напрежение, без да прерасне в голям конфликт, който тя би спечелила.

Във военния сектор Съединените щати могат да се радват на големи ползи с умерен риск, особено инвестирайки главно в стратегически бомбардировачи и бойни ракети с далечен обхват, насочени срещу Русия.

Напускането на споразумението за Ядрените оръжия със среден обсег и разполагането в Европа на нови ядрени ракети със среден обсег, насочени към Русия, би имало висока вероятност за успех, но би представлявало и висок риск.

Калибрирането на всяка възможност за постигане на желания ефект, заключават анализаторите на Ранд, ще принуди Русия да плати най-високата цена в една кнфронтация, но САЩ ще трябва също да инвестират огромен ресурс, който няма да бъде наличен за други цели. Това е и предварително предупреждение за предстоящото значително увеличение на военните разходи на САЩ/НАТО в ущърб на социалните бюджети.

Това е бъдещето, което е планирано за нас от Корпорация Ранд, най-влиятелният мозъчен тръст на Дълбоката държава, или с други думи, подземния център на истинската власт, заграбена от икономически, финансови и военни олигархии – която определя стратегическите избори не само на САЩ, но и на целия западен свят.

„Възможностите“, очертани в плана, на практика не са нищо друго, освен варианти на военна стратегия, чиято цена в жертви и рискове ще платим всички ние.

Манлио Динучи е сътрудник по изследователската част в Центръа за изследване на глобализацията.

Източник: globalresearch.ca

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

https://glasove.com/na-fokus/doklad-na-rand-corporation-ot-2019-g-kak-da-unishtozhim-rusiya

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев