АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПП-ДБ ИЗДИГАТ НАСЛЕДНИК НА ИЗВЕСТЕН КОМУНИСТИЧЕСКИ РОД И НА ДС-ГЕНЕРАЛИ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ

ПП-ДБ издигат наследник на известен комунистически род и на ДС-генерали за кмет на София
27.06.2023 / 09:06

От "Продължаваме Промяната - Демократична България" ще обявят кандидатурата си за кмет на София, съобщиха от пресцентъра на "Продължаваме промяната". Кандидатурата за кмет на София ще е обща на "Продължаваме Промяната", "Демократична България" и "Спаси София", подкрепена и от "Екипът на София". Представянето ще се състои в столичен мол.

Васил Терзиев е милионер и предприемач, основател на една от големите IT компании, която впоследствие продава за милиони.

Вероятно ще бъде обявен и водачът на листата за общински съветници на обединената опозиция в София за местните избори през есента. Очаква се това да бъде лидерът на "Спаси София" Борис Бонев.

Терзиев и хора от неговия екип ще разкажат за планираните реформи в управлението на Столичната община за мандата 2023 - 2027 г., ако спечелят изборите.

Терзиев е сред основателите на една от най-успешните български ИТ компании - "Телерик" (продадена през 2014 г. на американската Progress) и "Телерик академия", която продължава да се занимава с обучение на ИТ кадри и образователни програми. В последните години фокусът на Терзиев e в инвестиции и развитие в технологичния сектор. На 18 май "Капитал" съобщи, че той е напуснал ролята си като партньор в един от най-големите български VC фондове - Eleven Ventures. Досега Терзиев избягва коментари за кандидатурата си.

След придобиването на компанията от американската Progress през 2014 г. за рекордните 262,5 млн. долара, Терзиев става главен директор “Иновации”.

Терзиев е възпитаник от Американския университет в България, което пасвало чудесно пред партньорите на ППДБ, но препъникамък за чакания консенсус между партиите, които го издигат, била семейната му история, твърдят депутати от формацията.

Дядото, бащата и чичото на IT милионера са били в ДС.

Дядото, на когото е кръстен Васил Терзиев, от 1943 г. е бил началник-щаб на Втора пловдивска въстаническа оперативна зона „Васил Левски”. След 9 септември 1944 г. влиза в структурите на Българската армия. Между 1952 и 1976 г. е началник на Трето управление – военно контраразузнаване. От 19 септември 1959 г. е генерал-майор, а от 1971 до 1990 г. е член на Централната контролно-ревизионна комисия на ЦК на БКП.

Брат му Тодор Терзиев също е генерал, бил е шеф на Четвърто управление на ДС, а след това и партиен секретар на МВР.

С указ №2105 от 9 август 1982 г. е удостоен със званието Герой на социалистическия труд. Награждаван е с ордените „Георги Димитров” (1972), „Народна република България” I, II, III степен, „9 септември 1944 г.”, “Народна свобода 1941 – 1944 г.” и още доста други.

Бащата Александър Терзиев е работил в Първо главно управление.

Очаква се днес също така официално Борис Бонев от “Спаси София” да бъде представен като водач на листата за общинските съветници.

От трибуната на народното събрание Асен Василев заяви, че голямата цел на противниците на ГЕРБ е да отстранят Борисов и партията му от позициите които за завоювали в местната власт. Трябвало и там да се завърне демокрацията.

Останалите партии все още не са заявили кои ще бъдат техните кандидати за кметския стол в столицата. Неофициално се заговори, че ГЕРБ-СДС ще се впусне в битката за местните избори с Георги Георгиев. От БСП е възможно да излъчат Ваня Григорова.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев