АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ФЕСТИВАЛЪТ „СЦЕНА ПОД СИНИТЕ КАМЪНИ“ В СЛИВЕН ОТНОВО СЪБРА МЛАДИ ТЕАТРАЛИ ОТ СТРАНАТА

Teatralen festival
23.06.2023 / 21:23

За поредна година Националният детско-юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“ събира в Сливен млади театрали от страната. Официалното откриване на шестото издание се състоя днес в Зала „Зора“.

Гостите и всички участници приветства председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев. Той изрази надежда, че в предстоящите дни участниците ще създадат нови приятелства, а гостите ще отнесат добри впечатления и спомени от Сливен. Митев изтъкна ролята на директора на фестивала Соня Келеведжиева, която е основният двигател и инициатор на театралния форум и неговото надграждане през годините.

„Тук е мястото да благодаря и на кмета на община Сливен Стефан Радев, който повярва в бъдещето и смисъла на фестивала и Община Сливен вече от няколко години е наш партньор и ни оказва подкрепа в цялостната организация по провеждането“, заяви още председателят на местния парламент.

Сред публиката в залата бе и зам.кметът Пепа Чиликова. Тя връчи поздравителен адрес от името на кмета Стефан Радев. В него той пожелава успех на всички участници и да успеят да покажат най-доброто от себе си.

„Театралното изкуство се обогатява и придобива още по-значим смисъл, благодарение на такива събития и аз съм щастлив, че „Сцена под Сините камъни“ се превърна в традиция и неизменна част от културната програма на града ни. Поздравявам организаторите и всички, които имат отношение към подготовката на това дълго чакано събитие“, пише още в поздравителния адрес от Радев.

На свой ред директорът на фестивала Соня Келеведжиева отбеляза, че в първите пет издания на театралния форум са участвали над хиляда деца от цялата страна.

„Всяка година театралните дни се превръщат в истински празници на изкуството, на духа. Радваме се на все повече партньорства и спомоществователи, на които сърдечно благодаря! Изказвам сърдечни благодарности на нашите съорганизатори от Народно читалище „Зора 1860“-Сливен!“, заяви Келеведжиева.

В конкурсната програма са включени 15 спектакъла. Над 250 младежи от театрални трупи от страната ще се изявяват на сливенска сцена през трите фестивални дни. Те са от София, Банкя, Пазарджик, Стара Загора и Бургас. Домакините от Сливен ще се представят с шест театрални състава.

И тази година организаторите повериха оценяването на участниците на Здравко Гулеков - режисьор, актьор и бивш директор на Драматичен театър „Стефан Киров“. Той е и председател на журито. Членове са Георгиос Филаделфевс - лауреат на международни конкурси и Гергана Мантарлиева от Държавната опера в Пловдив.

За трета поредна година ще бъде връчена парична награда от кмета Стефан Радев на една от сливенските театрални формации. От миналата година Общинският съвет вече връчва две парични награди. Едната е за най-добър спектакъл. Втората – за най-добра интерпретация.

„Сцена под Сините камъни“ приключва в неделя, 25 юни, с награждаване на участниците.

Фестивалът се провежда под патронажа на Общински съвет-Сливен. Организатор е Народно читалище „Зора 1860“-Сливен. Партньори са - Община Сливен, Областна администрация-Сливен, Регионално управление на образованието-Сливен.

Подробна информация относно програмата, начало, история, участници от изминали издания на културната проява, може да бъде открита на новосъздадения сайт на фестивала. Той е достъпен на посочения линк: https://scenapodsinitekamani.org/.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев