АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МС ЩЕ ПРЕДЛОЖИ НА ЕК ЛОРЕР И ИВАНОВА ЗА КАНДИДАТИ ЗА ЕВРОКОМИСАР

Денков и Василев
23.06.2023 / 17:17

"Бяха предложени две кандидатури. Двете имена са известни. И двамата кандидати имат много висок експертен опит. Малко различен е профилът. След гласуването сме с усещането, че представяме двама много достойни кандидати. Оттук нататък, ЕК следвайки вътрешните си процедури и правила ще избере един от тях да бъде следващия еврокомисар за България до края на настоящия мандат".

Това заяви премиерът акд. Николай Денков на брифинг след извънредно заседание на МС.

Министърът на финансите Асен Василев коментира втората точка от заседанието на Министерски съвет, която е била промяна в разпореждането за дивидента от държавните предприятия, което правителството ще събере и ще бъде включен в бюджета.

По думите му приета е мярка да се събира 100% от дивидента на държавните предприятия, а не само 50%.

"Има една особеност с дивидента, който трябва да се отбележи. Тя е свързана с дивидента, който трябва да внесе "Българският енергиен холдинг" (БЕХ). На 6 февруари 2023 БЕХ публикува публичен отчет, в който е описана печалба от 1 мрлд. 588 лв. Министерството на енергетиката тогава е уведомено. На 21 април 2023 година, около два месеца по-късно БЕХ публикува нов отчет, в който печалбата е 640 млн. лв. Тоест за тези два месеца счетоводителите на този холдинг, заедно с одиторите са открили, че печалбата е по-малка. Това е силно притеснително и е пусната проверка на държавна финансова инспекция в холдинга и се е самосезирала НАП, за да се види дали няма укриване на печалба и съответно на данъци", каза Василев.

Финансовият министър отбеляза, че по предварителната информация предоставена от БЕХ, този счетоводен срив в печалбата след завършването на годината се дължи на отписвания на вземания или преоценка на възможността той да си събере дадени кредити.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев