АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУМЕН РАДЕВ: НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО ТЛАСКА БЪЛГАРИЯ ВСЕ ПО-БЛИЗО ДО ВОЙНАТА

Румен Радев
23.06.2023 / 08:37

"Курсът на новото правителство е да тласка България все по-близо до войната. Не считам, че е уместно политици със скромна електорална подкрепа да говорят и да поемат такива тежки ангажименти от името на България", настоя президентът Румен Радев.

Той напомни, че основното задължение на всяко едно правителство е да гарантира сигурността и спокойствието на българските граждани.

"Това, че войната се води на няколко стотин километра от нас не бива да ни успокоява. Явно някои политици не осъзнават дълбочината на проблема. Гледат на тази война, сякаш са в театър и са се разположили удобно сред публиката с измамното убеждение, че ще останат само зрители. В интерес не само на нас, на цяла Европа е незабавно прекратяване на бойните действия и търсене на всички възможни пътища за възстановяване на диалога и мирните преговори, а не захранване на този конфликт с нови и нови оръжия", категоричен бе президентът. И продължи:

"Всеки, който има отговорности и амбиции в сферата на сигурността и отбраната, трябва добре да познава и да се придържа не само към Конституцията, но и към Закона за отбраната и решенията на КС, които категорично регламентират, че президентът е върховен главнокомандващ както във военно, така и в мирно време. Външната политка е споделена отговорност на институциите, които вземат решения и представляват България. Едностранното налагане на позициите на изпълнителната власт не води до устойчиви решения".

Според него конфликтът тепърва ще ескалира и ще се разраства.

Радев призовава за трезва оценка за мястото и ролята на България в този конфликт.

Президентът очаква напредък по темата "Шенген". Според него е напълно реалистично България да бъде приета в Шенген на 1 октомври:

"Това зависи и от това доколко новото правителство ще се възползва от постигнатото от служебния кабинет и доколко ще завърши вече започнатото. Затова заминавам за Австрия по покана на канцлера, за да можем да продължим усилията за укрепване на охраната на нашата външна граница и ускоряване на нашето членство в Шенген".

Радев изказа мнение, че е имало напрежение още при структурирането на правителството:

"Имаше наивност в изобилие, но липсваха някои важни неща. Липсваше коалиционно споразумение, управленска програма и предварителна договорка за втория ешалон на властта. За мен решаването на тези въпроси ще бъде много трудно на фона на текущите проблеми и задачи".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев