АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЪДЪТ: ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО Е РЕШЕНИЕТО ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ШЕФА НА СМЕТНАТА ПАЛАТА ЦВЕТКОВ

Цветан Цветков
22.06.2023 / 14:44

Конституционният съд обяви за противоконституционно решението на предишното Народното събрание, с което Цветан Цветков беше освободен като председател на Сметната палата.

Той беше освободен в разгара на аферата "Нексо", когато изязоха данни , че служители на криптокомпанията са дарявали като физически лица средства за кампанията на "Да, България". Това стана без писмени мотиви с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“. Като формален мотив за освобождаването на Цветков беше посочено, че мандатът му е изтекъл през март 2022 г.

С решението на Конституционния съд - това на Народното събрание се счита за невалидно от момента на приемането му - 20 януари. Дали обаче Цветан Цветков ще се върне начело на Сметната палата или не, ще реши Народното събрание.

Изненадващото решение на НС за освобождаване на Цветков беше подкрепено от ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“. Начело на Сметната палата като изпълняващ длъжността застана заместничката на Цветков Горица Грънчарова.

Решението на НС беше атакувано пред Конституционния съд от ПП и ДБ.

Днес в Бюджетна комисия предстои да бъдат обсъдени правила за избор на нов шеф на Сметната палата.

Предстои решението на съда, което е взето без нито един глас "против", да бъде публикувано, за да станат ясни и мотивите за него.

Оп ПП-ДБ приветстваха решението на КС.

Защитени са принципите на правовата държава и независимостта на този орган от „политическа саморазправа“, посочи Никола Минчев. А Мартин Димитров допълни:

"За нас е важно г-н Цветков да бъде възстановен и да видим причините два важни одита защото се бавят. Единият е одитът на “Български пощи”, а другият- на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Трябва този, който работи, да бъде посочван като добър пример и да бъде насърчаван, а не да бъде сменяван. Надявам се това лошо политическо решение, което сега е наказано от Конституционния съд, да послужи за пример повече такива неща да не се случват в България".

Васил Пандов посочи още един риск:

"Подобни лоши политически решения поставят и редица проблеми в дейността на този орган, защото освен забавените одитни доклади, които бяха споменати от колегата Димитров, се поставя въпросът за легитимността на всичките актове на изпълняващия длъжността през този период ръководител на сметната палата“.

От ПП-ДБ посочиха, че смятат за много важно да бъдат избрани нови ръководители на БНБ и КЗК, чийто мандат е изтекъл. Към момента обаче те нямат номинации, не са проведени и консултации с ГЕРБ-СДС, с които съставят управляващото мнозинство.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев