АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БАЙДЪН ОПРЕДЕЛИ СИ ЦЗИНПИН КАТО ДИКТАТОР

 Джо Байдън
21.06.2023 / 08:55

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече китайския лидер Си Цзинпин "диктатор", предаде Ройтерс. Това стана по време на прием в Калифорния с участието на дарители на Демократическата партия и в присъствието на журналисти. Байдън направи изказването ден след като държавният секретар Антъни Блинкън се срещна със Си по време на пътуване до Китай, което имаше за цел да намали напрежението между двете страни.

"Причината, поради която Си Цзинпин се разстрои много, е, че когато свалих този балон с два коша, пълни с шпионско оборудване, той не знаеше, че е там", каза Байдън. "Много е смущаващо за диктаторите, когато не знаят какво се е случило. Не е трябвало да отива там, където е бил. Отклонил се е от курса", добави Байдън.

Не за пръв път Байдън прави такова гръмко изявление по време на приеми за набиране на средства - събития с ограничен брой присъстващи, на които няма микрофони и фотоапарати, отбелязва Франс прес. На подобна проява през октомври 2022 г. той заговори за опасност от ядрен "апокалипсис", който по думите му може да бъде предизвикан от Русия.

По отношение на неотдавнашната визита на Антъни Блинкън в Китай, американският президент каза, че ръководителят на американската дипломация е свършил "добра работа", но обясни, че ще е необходимо време за подобряване на двустранните отношения.

Източник: БТА

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев