АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ШАЛАПАТОВА: ЩЕ ЗАПОЧНЕМ ЗАКРИВАНЕ НА ДОМОВЕТЕ ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ

Иванка Шалапатова
20.06.2023 / 10:09

Догодина ще затворят последните домове за деца, каза министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова пред Би Ти Ви. "Имаме заложен ресурс в Плана за възстановяване за закриването на домовете за възрастни хора и замяната им с хуманна грижа в общността. Както и, ако се налага, да има малка, много уютна сграда, в която много обучени хора да полагат грижи на възрастните, които имат нужда", обясни още социалният министър.

Говорим за 82 дома за стари хора, където има 4200 души. Говорим за 71 за пълнолетни с увреждания, където има близо 4000. От началото на годината има 9 закрити домове, обясни министърът.

Аз посетих наводнените места, срещнах се с хората, с местната власт. Всички заинтересовани страни могат да чакат подкрепа, обясни още министърът на труда и социалната политика.

Според нея пострадалите могат да получат еднократна помощ, която да възлиза до 1512 лв. Заявленията за няколко дни се обработват от служителите, обясни социалният министър. Другата подкрепа е топъл обяд, до края на тази седмица очаквам заявления от общините за финансиране. Готови сме да подадем ръка и със закупуването на електроуреди, имаме готови 800 хил. лв., каза още Шалапатова.

За момента нямаме заявления, добави тя.

Моят приоритет е подпомагането с емоционална подкрепа и психическа помощ, това е останало назад в България, каза министърът. Има 53 освободени работни места за момента. Те можело да се ползват в рамките на първите три кризисни месеца за 4 часа.

Много е важно пострадалите, които са сами и нямат близки, да получат социална помощ, заяви министърът.

По думите й координацията е добра, в община, в която има пострадали, е ясно къде са. Мога да уверя, че всичко, което държавата мобилизира, дава резултат, заяви министърът.

Според нея приоритет на управлението ще е качеството на живот на всеки човек. Тя разказа, че акад. Николай Денков я е поканил лично да стане министър. Мога да помогна на дете в нужда, на семейство, каза тя. По думите й няма да позволи да бъде дискредитирана относно фалшива новина за джендър идеологията.

Тя коментира, че пенсиите се увеличават с 12% от юли.

По думите на Шалапатова няма притеснения за финансовия ресурс, утвърден от бюджета.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев