АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЛИНКЕН СЛЕД СРЕЩАТА СЪС СИ: НЕ ПОДКРЕПЯМЕ НЕЗАВИСИМОСТТА НА ТАЙВАН

Китайският президент Си Дзинпин и Антъни Блинкен
19.06.2023 / 19:17

Вашингтон не подкрепя независимостта на Тайван, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен по време на среща с китайския президент Си Дзинпин.

"САЩ не подкрепят независимостта на Тайван и нямат намерение да влизат в конфликт с Китай", заяви американският служител. Той заяви, че Съединените щати не се стремят към нова Студена война и не искат да променят системата на Китай.

Блинкен каза още, че САЩ подкрепят принципа на "един Китай" по отношение на тайванския въпрос и се противопоставят на всяка промяна на статуквото. "Продължаваме да очакваме мирно разрешаване на различията между страните", подчерта държавният секретар.

От своя страна Си Дзинпин изрази надежда, че страните могат да преодолеят трудностите в отношенията, тъй като съревнованието на големите сили не е в съответствие с времето. За тази цел САЩ трябва да уважават Китай и да не накърняват законните права и интереси на страната, посочи китайският президент. В същото време Китай, продължи той, няма да оспорва американската страна и призова Вашингтон да заеме прагматична позиция и да работи с Пекин в същата посока.

"Бъдещето и съдбата на човечеството зависят от това дали САЩ и Китай могат да намерят правилния път за съвместно съществуване", подчерта китайският лидер.

"Взаимодействието между държавите винаги трябва да се основава на взаимно уважение и искреност", каза Си и добави, че се надява посещението на Блинкън да помогне за "стабилизирането на китайско-американските отношения".

Си Дзинпин прие Антъни Блинкен в Дома на народните събрания в Пекин в понеделник. По време на посещението си в Китай на 18 и 19 юни държавният секретар на САЩ проведе срещи с китайския външен министър Цин Ган и Ван И, ръководител на Бюрото на Комисията по външни работи на ЦК на ККП.

Настоящото посещение на Блинкен е първото пътуване на държавен секретар на САЩ в КНР от пет години насам и идва на фона на значително влошаване на отношенията между Пекин и Вашингтон по редица въпроси, включително Тайван, инцидента със свалянето на китайски балон над САЩ и продължаващите различия между страните в областта на търговията и технологиите.

Ситуацията около Тайван значително се влоши след посещението на тогавашния председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси на острова в началото на август миналата година. Китай, който смята острова за една от своите провинции, осъди посещението на американския политик. Пекин възприе тази стъпка като подкрепа на Вашингтон за тайванския сепаратизъм и проведе мащабни военни учения.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев