АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МС СЕ ВКЛЮЧВА В ИНИЦИАТИВА ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА 1 МЛН. БОЕПРИПАСИ И СНАРЯДИ ЗА УКРАЙНА

Атанас Запрянов
19.06.2023 / 18:51

Подготвя се решение на Министерския съвет за участие на България в инициативата на ЕС за осигуряване на 1 млн. боеприпаси и снаряди за Украйна, финансирана през Европейската инициатива за мир. Това обяви пред БНТ заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Инициативата на ЕС, в която не участват само България и военно неутралната Ирландия, беше обявена през март и финализирана през месец май, но страната ни се въздържа от участие. За целта ЕС отделя 2 млрд. евро.

Кога ще бъде гласувано решението, все още не е ясно, но чрез него страната ни ще нотифицира ЕС за желанието да се присъедини. Целта на инициативата е да бъдат осигурени 155-милиметрови снаряди по стандарт на НАТО.

България не разполага с такива снаряди и оръжейни системи, но планира проект за модернизация и закупуване на такава артилерия.

Новината идва на фона на подписания преди дни в Брюксел меморандум за участие в Многонационалната инициатива на НАТО за складиране на боеприпаси (MAWI), която позволява складирането на предварително определени муниции и боеприпаси (Prepositioned Stock) в страни членки, като единият от акцентите в програмата е разполагането на такива за целите на 8-те батальонни бойни групи по Източния фланг.

Разполагането на амуниции и боеприпаси ще се случва на база двустранни спогодби между страните членки и ще е на доброволен принцип. Многонационалната бойна група на НАТО у нас се ръководи от Италия.

Източник: БНТ

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев