АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЪЮЗЪТ НА СЪДИИТЕ ПРИЗОВА ВСС ДА ОПРЕДЕЛИ НОВ И.Д. ГЛАВЕН ПРОКУРОР

ВСС
19.06.2023 / 08:41

Като определя решението на Прокурорската колегия да избере Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността "главен прокурор" като "поредното срамно решение, тежко увреждащо авторитета на съдебната власт" - Съюзът на съдиите в България призова Пленума на Висшия съдебен съвет да определи нов временно изпълняващ длъжността.

От съсловната организация припомнят, че още в началото на скандала по върховете на прокуратурата са поискали оставките на вече бившия главен прокурор Иван Гешев и неговия заместник Сарафов като главни участници в разкритите от самите тях механизми и случаи на оказване на неправомерно влияние върху висши представители на съдебната власт, включително членове на самия Висш съдебен съвет.

"След като обществото стана свидетел на борба на групировки и властови центрове извън съдебната власт, извършвана с инструменти и средства на наказателния процес от ръководството на прокуратурата - Прокурорската колегия си позволи да замени едно от главните действащи лица в този процес с друго, не по-малко дискредитирано", пише в позицията.

В нея се призовава за избора на нов главен прокурор - след публично обсъждане и излагане на ясни мотиви - за временно изпълняващ длъжността да бъде избран прокурор с доказана професионална компетентност и интегритет, който да е извън кръга на заместниците на бившия обвинител №1 Иван Гешев.

"Настояваме за пореден път след това незабавно да прекратите изпълнението на функциите си като членове на Висшия съдебен съвет" се обръщат към съдебните кадровици от Съюза на съдиите в България.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев