АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАТ НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ УДЪЛЖАВАНЕТО НА УДЪЛЖИТЕЛНИЯ ЗАКОН ЗА БЮДЖЕТА

Народно събрание
15.06.2023 / 08:44

Очаква се парламентът да гласува на второто четене на удължаването на т.нар. удължителен закон за Бюджет 2022. Разискванията по текстовете от законопроекта започнаха вчера.

По-малко от половин час продължиха вчера разискванията по допълнителното удължаване на миналогодишния бюджет, като фокусът на депутатите беше помощта от 300 лева за деца втори, трети и четвърти клас. Дискусията по темата още не е приключила, но това се очаква да стане в началото на днешното пленарно заседание. Също така се очаква и решение, с което се гарантира, че парите от Сребърния фонд няма да бъдат използвани за текущи нужди. Във фонда, който трябва да гарантира устойчивостта на пенсионната система, в момента има 3,7 млрд. лева.

Миналата седмица депутатите одобриха решение, с което трансферите и разходите от миналогодишния бюджет са разрешени в рамките на постъпленията. То бе обнародвано в петък в „Държавен вестник“, но допълнителното удължаване е необходимо, за да се гарантират плащанията в общественото осигуряване и от Здравната каса.

До 31 юли трябва да бъде приет и бюджет за настоящата година, както обеща миналата седмица министърът на финансите Асен Василев. Той няма да присъства на разискванията, тъй като пътува за Брюксел.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев