АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТОВНИЯ ДЕН НА КРЪВОДАРИТЕЛЯ

Международен ден на кръводарителя
14.06.2023 / 09:08

Светът отбелязва Международния ден на кръводаряването на 14 юни, обявен от ООН, който се отбелязва от 2004 г. насам по инициатива на Световната здравна организация (СЗО), Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец и Международното дружество за кръвопреливане.

Денят се отбелязва на рождения ден на австрийския биолог и лекар Карл Ландщайнер, откривател на системата за класификация на кръвните групи „ABO".

В Световния ден на кръводаряването отдаваме почит и благодарим на всички доброволни кръводарители по света. Този ден има за цел и да популяризира и да привлече вниманието на обществеността към доброволното и редовно осигуряване на достатъчно количества безопасна кръв безвъзмездно, за да се подкрепи лечението и да се спаси животът на болни и пострадали хора.

В България мотото на тазгодишната кампания е „Дарете кръв, дарете плазма, споделяйте живота, споделяйте често".

Във връзка с честването на Световния ден на кръводаряването, Националният център по трансфузионна хематология (НЦТХ), съвместно с Българския Червен кръст, организира тържествено събитие, което ще се проведе в аулата на НЦТХ от 12 ч. 15 организации и личности ще бъдат наградени за специален принос за кръводаряването. НЦТХ вече раздаде благодарствени грамоти в знак на признателност за проявена съпричастност, активно участие и принос в насърчаването на доброволното кръводаряване в столицата и страната на 150 предприятия, търговски дружества, неправителствени организации, лечебни и учебни заведения.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев