АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕОРГИ КАДИЕВ: СЪДЕБНАТА СИСТЕМА ТРЯБВА ДА БЪДЕ СРИНАТА ДО ЗЕМЯТА. ИМА НУЖДА ОТ "ЯДРЕНА БОМБА"

 Георги Кадиев
14.06.2023 / 08:56

На днешния ден преди 10 години по време на кабинета "Орешарски" 42-рото Народно събрание избра Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

"Аз съм го оценявал като грешка още в първия момент. От 84 народни представители БСП в онзи парламент четирима не гласувахме "за" Пеевски. Считахме, че на човек с такава репутация не може да бъде възложена националната сигурност на страната. Държавната лоялност стои над партийната. Моето следващо действие беше да поискам оставката на Сергей Станишев, веднага след гласуването. До последно таях надежда, че няма да го гласуваме."

Това разказа в интервю за БНР Георги Кадиев от "Левицата!", тогава сред неколцината депутати от БСП, неподкрепили Пеевски. Кадиев е и бивш заместник-министър на финансите.

Тече процес по изпиране на Пеевски, категоричен е той.

"ДПС също разбраха през годините каква грешка беше това. Но сега, 10 години по-късно, това изпиране на Пеевски е абсолютно необяснимо."

Запитан инат или провокация е кандидатурата на Делян Пеевски за член на парламентарната комисия по конституционни въпроси, Кадиев подчерта:

"Най-вероятно има някакъв инат, не мисля, че е провокация. Мисля обаче, че разбирам мотивите на Пеевски - чисто прагматични. Той не иска да ни натрие носа, не иска да си възхвалява самочувствието. Той има интереси в съдебната система и трябва да ги пази. Аз съм разочарован от другата страна, не от Пеевски. Обясненията, че целта оправдава средствата и поради което не ни интересува кой ще бъде в конституционната комисия, кой ще прави и контролира процеса, за мен са абсолютно неприемливи", коментира Георги Кадиев в предаването "Преди всички".

Кадиев попита още какво се промени в обществото за 10 години, след като днес има основания за протести, каквито имаше и тогава, но такива няма.

"Гешев просто каза това, което всички ние знаем от години", посочи Кадиев по повод репликата на главния прокурор за влизането на ВСС в "политическия график на Пеевски и Борисов".

"Борисов и Пеевски ни демонстрираха с това действие (отстраняването на главния прокурор от поста му – бел . ред.), че владеят ВСС и съдебната система до голяма степен. Изречението на Министерския съвет, че това било първа крачка към съдебната реформа е точно летене в розовите облаци."

Според Кадиев това е първа крачка към нов главен прокурор, който ще бъде избран пак от Борисов и Пеевски, както и първа крачка за прегрупиране, защото Гешев "очевидно е излязъл извън контрол в техните очи".

Той изрази още мнение, че е разколебан – от една страна по думите му Гешев не заслужава да е главен прокурор, но:

"Притиснат до стената, започна да прави правилните неща. По-скоро бих му дал време да завърши тези дела."

"Президентът трябва да изчака решението на Конституционния съд именно заради тази тежка лична история между двамата, която пречи на нормалното решение. Тази съдебна система трябва да бъде срината до земята, за да бъде изградена отново. И може би наистина има нужда от "ядрена бомба", смята Кадиев.

БСП прави сериозна грешка – затваря се в себе си, предупреди той.

"БСП се държи като монополист в лявото, а лявото отдавна не е само БСП. Резултатът на местните избори ще бъде абсолютно трагичен."

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев