АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НИКОЛА ЯНКОВ: НИКОЙ НЕ НИ ОБЯСНЯВА ЗА КАКВО ЩЕ СЕ ХАРЧАТ ПАРИТЕ. ЗАБАЛАМОСВАТ НИ С ПРИКАЗКИ ЗА 3% ДЕФИЦИТ

Никола Янков
12.06.2023 / 08:41

"Изработването на държавния бюджет не е едноличен акт на министъра на финансите. Трябва да видим преди всичко заявките на политическите партии, заявените приоритети, които ще бъдат финансирани. Министърът на финансите има спомагателна роля в този процес."

Това каза пред БНР Никола Янков, бивш заместник-министър на икономиката и транспорта.

"Би било добре да има прозрачност и яснота по време на този процес. Не може цялото общество и гражданите да чакаме какво ще напише Асен Василев на едно листче след 3 или 4 седмици, защото тогава няма да има време да се обсъждат нещата."

Янков очаква да види в бюджета "политиката на коалиционното правителство".

"Фактът, че има дезинтересиране, отдръпване на лидерите на политическите партии от този процес е озадачаващ. Толкова странене, толкова плахо отношение на депутатите и политическите партии към изготвянето на бюджета", допълни той.

"Бюджетът е колекция от разходни приоритети и приходи от данъци. Бюджетният дефицит или излишък е резултативна величина от желанието на политическите партии да финансират този или онзи приоритет или да вдигнат или да не вдигнат данъците на населението. Не може да тръгнем отзад напред – да кажем: ще гледаме да постигнем еди колко си процента дефицит, без да знаем какво стои зад това, какво ще финансира държавата, какво ням ада финансира и какво ниво на данъци ще плащаме", коментира Никола Янков в предаването "Преди всички".

Тези 3% са безинтересната част - това, което се дъвчи постоянно, посочи Янков. По думите му следва да се погледне "през мистерията на процеса вътре, в самите цифри на държавния бюджет".

"Никой не обяснява на гражданите за какво всъщност ще се харчат парите. Вместо това ги забаламосват с общи приказки за 3% и забравяме реалния дебат – къде ще се харчат нашите пари."

Увеличаване на данъците е равнозначно на забавяне на икономическата активност и на ръст на безработицата, напомни експертът.

Никола Янков изрази съмнения относно постигането на целта за еврозоната и припомни, че като част от бивше служебно правителство Асен Василев също трябва да бъде питан за отлагането на рамката за еврозоната.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев