АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОДЪЛЖАВАТ ДЕБАТИТЕ ВЪВ ВСС ПО ИСКАНЕ ЗА ПРЕДСРОЧНО ОТСТРАНЯВАНЕ НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

 ВСС
12.06.2023 / 08:33

Днес, в 09.00 ч., продължават дебатите по искане на четирима членове на прокурорската колегия във висшия съдебен съвет за предсрочно отстраняване от поста на главния прокурор Иван Гешев.

Ще бъде изслушана заместник-главния прокурор Даниела Машева.

Миналият четвъртък съдебните кадровици заседаваха повече от 14 часа. С разпит на свидетели те изясняваха емоционалното състояние на Гешев в дните около пресконференцията, на която, говорейки за народните представители, той използва израза „политически боклук“ . Заради този израз е и искането за предсрочното му освобождаване. По време на дебатите тогава няколко пъти главният прокурор възрази срещу бързото развитие на процедурата и заподозря в това натиск отвън.

"Това вече започва да прилична на нещо, което няма да кажа, че е "извънредно", но няма да кажа и други термини. Грозно почва да изглежда. Аз в график за моето отстраняване няма да участвам. Ако има такъв график, някой да ми каже кога е последната дата?", посочи в четвъртък Иван Гешев.

От своя страна членовете на Прокурорската колегия Гергана Мутафова и Огнян Дамянов посочиха:

"Непрекъснато бяхме обвинявани в това, че е организирано гласуването кога трябва да стане, че има поръчение, кога трябва да стане отстраняването на главния прокурор, че е ясно какъв ще бъде резултатът".

"Хем искаме да установим обективната истина, хем говорим за график. Истината е, че предложението касае две изречения, казани навреме".

Заседанието на Висшия съдебен съвет започва в 9 часа, защото в ранния следобед Иван Гешев трябва да отпътува за Страсбург, където има планирани срещи в Европейския парламент. Най - вероятно гласуването ще бъде в четвъртък. Според влезлите в сила промени в Наказателно - процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, за освобождаването му вече са необходими по-малко гласове - 13.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев