АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕЦА УЧАСТВАХА В ЗАБАВНИ ИГРИ ПО ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ С ЛИСТОВКИ, ПЪЗЕЛИ, КРЪСТОСЛОВИЦИ И УПРАВЛЕНИЕ НА ВЕЛОСИПЕДИ

Награди
09.06.2023 / 11:10

Отбори от девет училища в Сливен решаваха различни задачи и демонстрираха знания по пътна безопасност в състезание „Ваканция, здравей! Да играем безопасно“ . Събитието бе организирано от Детската педагогическа стая към ОД на МВР и Местната комисия за борба с противообществените прояви сред малолетните и непълнолетните към Община Сливен. Домакин бе СУ „Константин Константинов“. На състезанието децата показаха знанията, придобити през учебната година.

Кметът Стефан Радев поздрави участниците и организаторите. „Благодаря ви за отличното състезание! Искам да знаете, деца, че много усилия се полагат от различни институции, за да бъде безопасно движението. Но, разбира се, всичко зависи от нас. Ако всички сме отговорни, ако сме внимателни и спазваме правилата за движение, ако всички сме дисциплинирани, ще избегнем проблемите“, заяви Радев.

Децата се забавляваха истински, докато се справят с иначе сериозни предизвикателства: като се започне от решаването на специални кръстословици, в които трябваше да бъдат попълнени думи – термини от пътната безопасност, сглобяването на пъзели, представляващи пътни знаци, и се стигне до попълването на листовки, имитиращи листовките за шофьорска книжка, с въпроси как се регулира движението, какви знаци има, какви предимства се дават, какво е безопасното преминаване през жп прелез или как велосипедистите трябва да пресичат пешеходна пътека, например. Накрая трябваше да покажат умения при управление на велосипед, като преминат през специализирано трасе, включващо прилагането на основни положения от Закона за движение по пътищата в градска среда - светофари, препятствия, упражнения за баланс и др. Преди награждаването имаше вълнуваща среща със служители от сектор „Специални тактически действия“ към ОД на МВР и много време за снимки с тях.

Кметът Стефан Радев, началникът на сектор „Пътна полиция“ гл. инспектор Ииян Николов и директорът на училището – домакин Весела Паскалева връчиха купите и медалите на отличените отбори – първо място спечели отборът на СУ „Пейо Яворов“, второ – на ОУ „Ел. Багряна“, трето място – на Спортното училище. Достойно се представиха, с неголяма разлика в оценяването, и останалите участници от СУ „К. Константинов“, СУ „Йордан Йовков“, ОУ „Братя Миладинови“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, ОУ „Димитър Петров“ и ОУ „Д-р Иван Селимински“. Всики получиха тениски с логото на кампанията и грамоти.

Изказана бе специална благодарност на приятелите на децата, организирали атрактивното събитие: председателя на МКБППМН Лилия Радева, инспекторите от Детска педагогическа стая Емил Николов, Ивелина Симеонова и Светлана Петрова, преподавателят Драгомир Димитров.

„Ваканция, здравей! Да играем безопасно!“ е част от програмата на МВР „Работа на полицията в училищата“ и се осъществява съвместно с МКБППМН към Община Сливен. Основната цел на събитието е превенция на пътната безопасност.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев