АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АДВОКАТ ЛЮДМИЛ РАНГЕЛОВ: ГЕШЕВ ТРЯБВА ДА ИЗВАДИ ВСИЧКО, ВРЕМЕТО МУ ИЗТИЧА

Людмил Рангелов
08.06.2023 / 09:35

"Иван Гешев трябва да извади всичко, времето му изтича. Ще е полезно за обществото да го направи, за да се види истината. Ако днес ВСС гласува освобождаването му и Радев утре подпише, позицията му като главен прокурор приключва", каза адвокат Людмил Рангелов в сутрешния блок на Нова телевизия.

„Има едно клише, което в случая ми се струва много приложимо – че магистратите следва да говорят със своите актове, а не със своите обръщения по телевизията. Ще бъде от голямо значение, ако се стигне до гласуването за предсрочно освобождаване, с колко гласа ще бъде прието. По стария закон се изискваха 17 гласа, по новия са 13. Приемайки, че решените се вземе с 13 гласа, това може да изправи пред опасност стабилността на решението. Законът в тази част е атакуван от главния прокурор пред КС. Там още не е минало производството по допустимост. Още не е обявил, че допуска гледането на отправеното искане от главния прокурор. От друга страна президентът може да изчака между решението на пленума на ВСС и определението по допустимостта. Да речем, че КС каже, че ще гледа оспорването, поискано от Гешев, тогава Радев може да се възползва от правото си на отлагагателно вето и да върне на ВСС решението”, обясни Емил Георгиев от „Правосъдие за всеки”.

"Зависи дали президентът ще изчака КС, за да подпише указа или ще изчака КС", подкрепи го и Рангелов.

Според юристите никой не пречи на Гешев да извади информацията, която има и като редови гражданин, но това ще е полезно за него от позицията на главен прокурор.

 

 

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев