АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕШЕВ ЩЕ НАПРАВИ ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ НАРОДА В ПЕТЪК ПО БНТ

Иван Гешев
07.06.2023 / 14:15

Главният прокурор Иван Гешев ще направи изявление по БНТ в петък, съобщиха от обществената телевизия.

Той ще се възползва от правото, което му дава чл. 52 от Закона за радио и телевизия. Той гласи, че право на обръщение по БНТ и БНР имат президентът, шефът на парламента, премиерът, председателят на Конституционния съд и тримата големи в съдебната власт - главният прокурор и шефовете на ВКС и ВАС.

До момента представителите на съдебната система, както и шефът на КС, не са се възползвали от този текст. Така че Гешев ще е първият от тримата големи, който ще прави специално изявление в ефира на БНТ. Какво ще каже все още не е ясно.

Припомняме, че Иван Гешев вече веднъж се възползва от правото си на изявление в качеството си на главен прокурор по чл. 52 от ЗРТ. Това се случи на 24 август 2020 г., но не в студио на телевизията, а по време на Националното съвещание на Прокуратурата на Република България. Тогава Геше заяви, че е застрашена независимостта на българската прокуратура.

"Върху прокуратурата се оказва политически натиск и се правят опити за посегателство върху независимостта и доброто име на държавните обвинители", заяви още Гешев и добави:

„Достигната е „червената линия”. А тя е застрашеното върховенство на правото, неделима част от което е независимостта на българската прокуратура, като неделима част от българската съдебна власт".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев