АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИВАН ИВАНОВ: ЦЕНАТА НА ТОКА ЗА БИТА НЕ МОЖЕ ДА НЕ СЕ УВЕЛИЧИ

Иван Иванов
01.06.2023 / 14:52

Цената на тока за битовите потребители не може да не се увеличи, защото се формира по различни показатели и разходи. Това отговори председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов на въпрос на БТА защо ще се повишат цените на електрическата енергия за битовите клиенти в страната от 1 юли.

Той уточни, че в електроразпределителните дружества това са преди всичко разходи, които са свързани с поддържането и развитието на електроразпределителните мрежи.

"Всички знаят, че цените на металите и другите материали, използвани от мрежите, поскъпнаха прекалено много. Ние сме достигнали до минимума в това повишаване", заяви Иванов.

Председателят на КЕВР обърна внимание, че някои дружества действително са искали по-ниски цени за дневната тарифа, но много по-високи за нощната. Цената на енергията в извънпиковите часове на енергийната борса обаче е значително по-висока от тази в пиковите, защото тогава работят много генератори от ВЕИ и така достига до нива, близки до нула.

БТА припомня, че доклад на КЕВР предвижда средно с 3,63 процента да се повишат цените на електрическата енергия за битовите клиенти в страната от 1 юли. В доклада се посочва, че цената за клиентите на "Електрохолд Продажби" ще се повиши средно с 3,44 процента. Поскъпването за битовите потребители на "ЕВН България Електроснабдяване" ще бъде средно с 3,41 на сто, а за тези на "ЕНЕРГО-ПРО Продажби" - средно с 4,24 процента.

По време на днешното открито заседание председателят на КЕВР Иван Иванов съобщи, че общественото обсъждане за цените ще се проведе на 6 юни, а регулаторът ще се произнесе с окончателно решение на закрито заседание, което ще се проведе на 30 юни.

Източник БТА

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев