АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

1 ЮНИ Е, ДЕН НА ДЕТЕТО

Детски празник в двора на БНР. Снимка: Ани Петрова (архив)
01.06.2023 / 08:33

Днес е 1 юни - Денят на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година.

24 години по-късно денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

У нас през целия ден са организирани различни културни прояви, образователни инициативи и много забавления за децата.

За празника и тази година от БДЖ подаряват безплатно пътуване на всички деца на възраст до 14 години днес.

За Деня на детето в цялата страна военни формирования отварят врати.

Поделянията на Сухопътните войски в Стара Загора, Смолян, Хасково, Ямбол, Елин Пелин, Горна Оряховица, Асеновград и Чирпан ще посрещнат всички желаещи между 09.00 и 11.00 ч.

Авиобаза „Безмер“ ще покаже самолетите Су-25, летателна екипировка.

Авиобаза „Враждебна“ ще покаже авиационната си техника също. Всички поделения ще разкажат за историята си, бойна техника и снаряжение.

Специалните сили имат програма за 1 юни в Пловдив и в село Труд. Ще се проведе "открит урок" от военнослужещи.

В рамките на провеждащия се пред НДК панаир на книгата е подготвена богата програма за децата. Предвидени са срещи с автори на книги, музика, викторини и награди, разказа пред „Хоризонт“ Елена Георгиева - изпълнителен директор на асоциация "Българска книга“:

"Имаме специално посещение от Томи Контино и Елина Варста, които са от Финландия и идват специално, за да представят своята книга: „Куче с име Коте среща коте“. Също така имаме гости от Чехия, които са писателят Петър Станчик и художничката Галина Миклинова, които представят тяхната книга, посветена на опазването на околната среда “H2O и тайната водна мисия”. Те ще направят специален творчески уъркшоп".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев