АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА: ЕП ИЗИСКВА ИНФОРМАЦИЯ ОТ БЪЛГАРСКАТА ПРОКУРАТУРА ПО “БАРСЕЛОНАГЕЙТ”

Елена Йончева
31.05.2023 / 13:33

Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права на Европейския парламент (ЕП) изисква информация по развитието на разследването за „Барселонагейт“ от 2020 г., заяви евродепутатът от групата на социалистите и демократите Елена Йончева. Тя е единственият представител от България във влиятелната структура, съставена от едва 14 членове на ЕП. Сред правомощията на групата е да следи за спазването на върховенството на закона и демократичните принципи в държавите членки.

България е под наблюдение на групата от лятото на 2020 г., по инициатива на Елена Йончева. „Барселонагейт“ е във фокуса на вниманието на евродепутатите от септември 2020 г., когато бяха изпратени въпроси до българските власти за този случай, както и за снимките с кюлчетата и пачките в чекмеджето на тогавашния министър-председател Бойко Борисов.

През април 2023 г. мониторинговата група зададе въпроси относно напредъка по ключови разследвания за корупция, съдебната реформа, както и „Барселонагейт“ към българските власти - Министерството на правосъдието и прокуратурата. Сред предоставените отговори от страна на прокуратурата липсва нова информация относно разследването по „Барселонагейт“.

В постъпилите информации от 2020 г. досега тя неизменно твърди, че работата й по казуса продължава, а членовете на мониторинговата група настояват да знаят актуалното развитие на случая. На заседанието на групата в четвъртък се очаква Елена Йончева да запознае евродепутатите с последните събития, свързани с върховенството на закона в България.

Случаят "Барселонагейт" стана публично известен през 2018 г. в резултат на журналистическо разследване. Елена Йончева, по това време - народен представител и журналист, сигнализира за него българската прокуратура. Става дума за предполагаемо пране на пари, в което е намесен премиерът Бойко Борисов, както и хора от близкото му обкръжение. Част от средствата най-вероятно са вложени в покупка на имот в Барселона, както и в наема на луксозен бутик в центъра на града. Други изглежда са прехвърлени в офшорни компании.

През 2019 г. Елена Йончева внесе три сигнала, в които се проследяваше пътят на парите и прехвърлянето на собствеността на две от компаниите, чрез които са купени и наети имотите в Барселона. Малко след като през 2018 г. тя обяви, че започва да събира документи за „Барселонагейт“, прокуратурата образува досъдебно производство срещу нея.

През 2020 г. в публикация на испанското издание El Periodico се съобщава и за разследване в Испания, което проверява международна схема за пране на пари с евентуалното участие на Бойко Борисов за около 5 млн. евро.

Елена Йончева поддържа комуникация с испанските власти. В едно от официалните писма на Главния прокурор на Прокуратурата за борба с корупцията и организираната престъпност Алехандро Лузон Кановас от юли 2021 г. до нея се съобщава, че разследването е прехвърлено изцяло в България поради дублиране на юрисдикцията с българските власти. В писмото се посочва, че процедурата в Испания не е продължена, за да се даде възможност на българските власти да продължат работата по случая, тъй се е оказало, че двете прокуратури разследват едновременно едни и същи лица и едни и същи факти.

В писмото изрично се уточнява, че „Тъй като българското разследване (дело 5906/2019 разпределено на ВКП) е по-напреднало от испанското, българската прокуратура по обективни причини, се намира в по-добра позиция от испанската прокуратура да продължи разследването.“

Съгласно европейската съдебна практика, когато едни и същи факти и обстоятелства, и едни и същи лица се разследват от две прокуратури на две държави членки, следва разследването да се поеме от една от тях.

С „Барселонагейт“ са запознати редица европейски държави – Елена Йончева многократно е обяснявала случая пред авторитетни чужди медии, както и пред колеги от ЕП.

Мониторинговата група ще има втора мисия в България през есента на тази година. Първата мисия беше през септември 2021 г., когато евродепутатите се срещнаха и с главния прокурор Иван Гешев, пред когото отново поставиха въпроса за „Барселонагейт“ и снимките с кюлчетата. Част от документите и писмата изпратени до и от българските власти са публични и могат да се открият на сайта на мониторинговата група.

https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев