АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ШЕФЪТ НА ДАНС: НЯКОИ МИНИСТРИ ОТ РЕДОВНИЯ КАБИНЕТ ОПРЕДЕЛЕНО НЕ ЗАЩИТАВАХА НАЦИОНАЛНИЯ ИНТЕРЕС

Пламен Тончев
30.05.2023 / 21:30

Няма законова процедура, налагаща съгласуването на ръководителите на специални служби с чужди специални служби или посолства. Това заяви председателят на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Пламен Тончев, който участваше в изслушване в Народното събрание заедно с други ръководители на службите за сигурност. Той съобщи за установен случай, при който съветник на български министър-председател е съгласувал българските позиции с гражданин на Република Северна Македония.

Някои министри от редовния кабинет определено не защитаваха националния интерес, заяви при изслушването си в пленарната зала председателят на ДАНС Пламен Тончев. То е във връзка с изнесения запис миналия петък от бившия вече депутат от „Продължаваме промяната-Демократична България“ Радостин Василев.

Василев попита дали ДАНС има данни, че се правят опити чужди посолства да „инсталират“ свои агенти в българските служби за сигурност, както и дали агенти на чужди държави са били министри.

Трудно може да се отговори директно на такъв въпрос с „да“ или „не“, но поведението на някои министри, които са били в редовния кабинет, определено не защитаваха националния интерес, посочи Тончев. Самият пример, който дадох с досъдебното производство срещу съветник на премиер за предоставяне на информация на гражданин на Република Северна Македония за преговорния процес, всички знаем, че действията на това лице не са извършвани без знанието на техния ръководител, подчерта председателят на ДАНС.

„Ние, като членове на ЕС и НАТО, също не съгласуваме кандидатите за ръководители на партньорските служби“, посочи Тончев. Той увери, че ДАНС е надежден и търсен партньор от европейските служби и службите на НАТО.

Изслушването на Пламен Тончев бе инициирано от парламентарната група на „Възраждане“ и е по повод на изнесените твърдения от народен представител от парламентарната група „Продължаваме Промяната – Демократична България“, че ръководителите на българските служби за сигурност са съгласувани с посолствата на чужди държави.

Той припомни, че процедурата по назначаването на председател на ДАНС се извършва по стриктна законова процедура само в рамките на България.

„В нито едно от изискванията на закона не се предвижда кандидатурата за председател или заместник-председател на агенцията да се съгласуват с когото и да е, в това число с чужди официални представителства“, каза той.

„Не отговаря на истината и твърдението, че съгласуването с чужди специални служби се извършва във връзка с някакво законово изискване ръководителите на службите да имат достъп до класифицирана информация, било то на НАТО или на ЕС. В законодателството на България изрично е указан редът, по който се получава достъп до такава информация. Тази процедура се извършва само в структурите на подчинение на Република България“, обясни председател на ДАНС.

„Интересно е на какво се базират твърденията за увреждащите имиджа на институциите и служители твърдения за руско проникване в българските специални служби. Не искам да се връщам на записа, който изтече през предходната седмица, но там ясно се вижда, че това е наратив, удобен за някого и се извършва на гърба на българските специални служби“, допълни още той.

Председателят на ДАНС обяви, че агенцията има способност сама да открива „такива клетки“ в своите редици. „Публично известен е случая, в който сами разкрихме наши служители, работили в услуга на руското разузнаване. Те в момента са с повдигнати обвинения и има обявени служители от руското посолство за персона нон грата“, припомни той.

Пламен Тончев съобщи за установен случай, при който съветник на български министър-председател е съгласувал българските позиции с гражданин на Република Северна Македония. „В рамките на осъществяване на законовите правомощия на агенцията по линия на контраразузнавателното обезпечаване е установен случай, в който съветник към министър-председателя в тогавашния момент е съгласувал позициите на Министерството на външните работи с гражданин на Република Северна Македония“, посочи Тончев от трибуната на парламента.

Ръководителят на ДАНС не назова нито името на съветника, нито в рамките на кое правителство е установен този случай. „Въпросът е изключително чувствителен за цялото общество. Аз няма да мога да отговоря подробно, тъй като по случая има образувано досъдебно производство, посочи той.

По данни на председателя на ДАНС информацията е предоставена на държавен служител от югозападната ни съседка. Впоследствие е установено "специално изтриване" на данните, които служителите на ДАНС са възстановили, стана известно от думите на Тончев.

Изслушването на председателя на ДАНС Пламен Тончев, заедно с други ръководители на службите за сигурност, бе инициирано от парламентарната група на „Възраждане“ и е по повод на изнесените твърдения от народен представител от парламентарната група „Продължаваме Промяната – Демократична България“, че ръководителите на българските служби за сигурност са съгласувани с посолствата на чужди държави.

Източник: БТА

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев