АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ ВРЪЧИ ВТОРИЯ МАНДАТ НА ПП-ДБ, НО ПРИЗОВА ДА ПРЕОСМИСЛИ ДАЛИ ДА ГО РЕАЛИЗИРА

Румен Радев и Николай Денков
29.05.2023 / 17:27

Президентът Румен Радев връчи втория мандат на втората политическа сила в 49-ото Народно събрание - парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България".

Държавният глава възложи на акад. Николай Денков втория проучвателен мандат да предложи проектосъстав на кабинет.

"Искам да изразя своето лично уважение към Вас, познавайки Ви като министър в няколко правителство, и да изразя пълно разбиране на деликатността на ситуацията, в която се намираме в момента. Пряко ангажиран съм с националната сигурност и съм призван да браня българската държавност. Тук искам да заявя, че точно заради това, аз нецелесъобразно от моя страна, да Ви връча мандат след изтеклите записи, и да поверя бъднините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания, заради торпелирането на българския суверенитет. Наклеветяването и планираната чистка в държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите, и дискредитирането на европейски институции и името на България", посочи Радев пред представители на ПП-ДБ преди да връчи проучвателния мандат.

"Аз съм призван да браня Конституцията и аз съм длъжен да връча този проучвателен мандат. Неговото оползотворяване е ваше конституционно право. Но в именно на съхраняване на Вашето достойнство и политическа перспектива и съхраняване на имиджа пред нашите европейски партньори", заяви той. И призова: "Призовавам ви да преосмислите изцяло целесъобразността от изпълняването на този мандат, тъй като според мен той вече дискредитиран", коментира Радев.

Акад. Николай Денков заяви, че България има нужда от стабилно редовно проевропейско правителство и стабилен парламент, за приемане на нов бюджет, за капиталовите разходи, училищата, детските градини, болниците и заплатите. "Имаме нужда от правителство, което да решава проблемите на хората и да следва европейското развитие на България", изтъкна Денков.

"Много е важно парламентът да продължи да работи редовно. Чакат ни промени в НК, включително за войната по пътищата, реформи в съдебната система, за да може държавата да върне справедливостта у хората".

Той заяви, че ще водят в следващите дни преговори с другите парламентарни сили, за да успеят да съставят правителство, за да може да изпълни целите, които са залегнали в управленската им програма.

"Надявам се това усилие да бъде подкрепено и следващата седмица да имаме правителство", заяви той.

Радев се обърна към Денков с думите: "Надявам се, че осъзнавате риска и отговорността, която поемате". В отговор акад. Денков посочи, че е запознат, но не се плаши от трудностите.

Денков коментира след връчването на мандата, че не смята, че Конституцията предполага някой да инструктира на Народното събрание да подкрепи даден кабинет или не. По отношение изтеклите записи за смяна на службите и намесата на европейски институции Денков заяви, че това са интерпретации. "През 2021 г. бяха сменени ръководствата наслужбите, можете да проверите, и бяха представени като нормална парламентарна процедура", посочи той. И заяви, че трябва да се размразят преговорите, за да се види дали ще продължат.

"Няма държавна измяна. Това не ме притеснява, както казах - това са интерпретации", посочи още акад. Денков.

След като получи втория проучвателен мандат от президента, формацията ще има седем дни, за да предложи на държавния глава структура и състав на кабинет или да върне мандата неизпълнен.

ГЕРБ-СДС замрази преговорите с ПП-ДБ след изтеклия запис от Националния съвет на ПП. Двете коалиции преговаряха за ротационно управление - първо 9 месеца с премиер акад. Николай Денков, а следващите 9 - с премиер Мария Габриел.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев