АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

С 210 ГЛАСА "ЗА" ДЕПУТАТИТЕ ПРИЕХА ЗАКОНА "АНТИ-ГЕШЕВ". ВСС ДО ДНИ МОЖЕ ДА ГО УВОЛНИ

Иван Гешев
26.05.2023 / 17:37

С удивително мнозинство, изключително рядко срещано в пленарната зала - 210 гласа "за", без нито един "против" и "въздържал се" депутатите приеха окончателно промените Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор.

Депутатите от БСП не участваха в гласуването. Революционните промени минаха почти без дебати в парламента.

Измененията предвиждат главният прокурор или неговите заместници да могат да бъдат разследвани от избран на случаен принцип наказателен съдия с ранг на съдия от Върховния касационен съд (ВКС).

В хода на дебата депутатът от "Възраждане" Петър Петров постави въпроса защо главният прокурор е третиран различно от председателите на ВКС и ВАС:

"Отговорът е много прост, защото този законопроект се приема по спешност, само за да може сегашната процедура да приключи с мнозинство от 13 гласа в пленума на ВСС. От "Възраждане" подкрепя механизма за разследване на главния прокурор. Просто не разбираме защо няма равно третиране спрямо председателите на върховните съдилища, тъй като и те би следвало да попаднат точно в тези хипотези".

Никола Минчев от ПП-ДБ отговори:

"Няма нищо странно да има различно третиране на Главния прокурор от една страна, и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд от друга. Защото поставянето на тримата големи под един знаменател не отговаря на правомощията, които имат те и въобще и на влиянието им, произтичащо от това, във Висшия съдебен съвет. Тук е много важно да кажем, че когато говорим за съд, говорим за независимост, когато говорим за прокуратура, говорим за отчетност. Никой не казва "съдът да е отчетен, а само да е независим".

Предвижда се при данни за престъпление, извършено от главния прокурор или неговите заместници, разследването да се води от наказателен съдия от Върховния касационен съд (ВКС), от Апелативен съд или Окръжен съд, но с ранг на съдия от ВКС.

Той ще се определя на случаен принцип от списък с магистрати, предварително одобрен от Наказателната колегия на ВКС, които са дали съгласие, и ще бъде назначаван за прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Друг наказателен съдия ще контролира действията на този специален прокурор.

Целта на идеята съдия да разследва главния прокурор е той да бъде независим при взимането на решения.

За престъпления от общ характер, извършени от главния прокурор или негов заместник ще бъдат образувани дела в Софийския градски съд като първа инстанция. Две съдебни инстанции ще се занимават със случаи на отказ от образуване на досъдебно производство.

Законът сваля необходимия брой гласове за освобождаването на главния прокурор от 17 на 13 гласа.

По всичко личи, че във ВСС вече има такова мнозинство за свалянето на Гешев. След влизането в сила на закона на ВСС ще са нужни само няколко дни, за да уволни главния прокурор.

Как нещата ще продължат зависи от поведението на ПП-ДБ във властта и желанието на Борисов да съдейства.

Иван Гешев заяви, че ако промените в НПК и съдебната власт бъдат приети, ще поиска за тях да се произнесе Конституционният съд.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев