АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КАБИНЕТЪТ С ВТОРИЯ МАНДАТ ВИСИ НА КОСЪМ. ПОНЕ 15 БУНТАРИ ОТКАЗВАТ ДА ПОДКРЕПЯТ РОТАЦИЯТА

Кабинетът с втория мандат виси на косъм. Поне 15 бунтари отказват да подкрепят ротацията
26.05.2023 / 00:11

Възмутени постове на симпатизанти на Кирил и Асен пълнят Фейсбук - "Предадахте избирателите си. Тези който бяха по площадите"

Правителството с втория мандат на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" виси на косъм, защото и в ГЕРБ, и в ПП е налице тих бунт.

Двете първи политически сили в парламента заедно имат 133 гласа, бунтарите обаче били 15-тина, с което обият брой депутати на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ падала под необходимите за излъчване на правителство 121 гласа.

Напрежението и в двете политически сили - и в ГЕРБ, и в ПП е свързано с това, че предизборните им кампании бяха основани върху отричането един - друг.

ПП възникнаха със задачата да отстранят ГЕРБ и Бойко Борисов от властта. Той пък громеше управлението им всяка вечер във всеки български град, който посети по време на предизборната си обиколка. А Борисов обиколи страната два пъти и с всяка своя поява пред актива надграждаше острите епитети по адрес на "Промяната".

Чули всичко това, симпатизантите на ГЕРБ в момента не могат и не искат да разберат този финт със сдружаването. Някои депутати също не искат.

Като Делян Добрев, който не крие намерението си да не подкрепи правителство на ГЕРБ с ПП - ДБ.

Според запознати в парламентарната група на Борисов като Делян мислели 15 души. И веднага били заплашени с дежурните мерки, към които обикновено прибягва ръководството на една партия в подобни случаи - ако има нови избори, вашите имена няма да бъдат в кандидат-депутатските листи. Предстои да видим дали това наистина ще подейства отрезвяващо на бунтарите. Защото те чувстват подкрепа от симпатизантите, които във Фейсбук хвалят Делян Добрев за заявената открито позиция и не крият разочарованието си от готвената "сватба" с ПП - ДБ.

И пишат: "Затова ли ручахме жабетата?", "Сблъскваме се челно с товарния влак", "Реабилитираме ги и ги вадим от изтичането им в канала. Ако отидем на избори, ПП/ДБ ще са пети", "Защо ротацията не започне с Габриел 9 месеца? Кое гарантира, че ПП след 9 месеца няма да се дръпнат и да отидем на избори?".

Депутати от ГЕРБ заявиха пред Епицентър.бг , че категорично няма да вдигнат ръка в подкрепа на кабинет с ПП. И ако трябва да избират между достойнството и политическата воля, щели да изберат достойнството, дори и върху тях да се окаже партиен натиск.

Не са малко тези, които припомнят, че след пет месеца има местни избори и в битката за София, Пловдив, Варна, Бургас и другите градове за ПП - ДБ гербаджийте отново ще станат "мафия".

Някои в огорчението си призовават Добрев "да ги поведе", което силно намирисва на разцепление в смятаната за монолитна партия на Борисов.

Недоволни имало и в ПП. По същата причина - нали щяхме да ги отстраняваме от власт, защо сега ги реабилитираме? Възмутени постове пълнят Фейсбук - "Предадахте избирателите си. Тези който бяха по площадите", "Къде останаха обещанията към избирателите "Ние няма да подкрепим правителство на ГЕРБ"?!?!.", "А сигурни ли сте, че ББ няма да се извърти в последния момент?!"

Недоволство има и в ДБ, където избиратели питат какво стана с изчегъртването на мафията. От някои публикации просто блика агресия - "Нас ГЕРБ не ни ли унищожава, бе? Не ни ли съсипаха природата, образованието, здравеопазването? Не изгониха ли всички кадърни хора в чужбина? Вие сте предатели, ненавиждам предателите! Никога повече няма да си дам гласа за вас!"

Напрежението в партиите кара лидерите непрекъснато да променят поведението си. От вчера Борисов настоява в правителството "Денков" освен Мария Габриел да има и още министри на ГЕРБ, което пък не се приема.

Заседание на националното ръководство на „Демократи за силна България“, които са част от коалицията „Демократична България“, ще решава дали да подкрепи ротационното правителство, съобщи лидерът Атанас Атанасов:

„Ще вземем решение, ще го съобщим, но разбира се, ние ще отговорим на очакванията на огромната част от българското население да положим усилия да има правителство. Задължително ще го направим“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев